*
Борба с вредителите

ОТПУСКАТ 10 МИЛИОНА ЕВРО ЗА ГАЗИФИКАЦИЯ НА ДОМАКИНСТВА

|
ОТПУСКАТ 10 МИЛИОНА ЕВРО ЗА ГАЗИФИКАЦИЯ НА ДОМАКИНСТВА

До 2020 година 30% от домакинствата трябва да бъдат газифицирани. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на откриването на Четвъртия международен екологичен конгрес. По думите му в момента се извършва процес на оценка и стартиране на проекти за енергийна ефективност на обща стойност над 1.16 млрд. лева. 700 млн. лева от тях са безвъзмездна помощ по оперативни програми и Международен фонд „Козлодуй".

В сравнение с другите страни от ЕС, България е на първо място по използване на електроенергия за отопление, която е и най-скъпият енергиен източник. По думите на министър Добрев токът ще продължи да поскъпва през следващите години и битовата газификация е отлична алтернатива.
Към момента едва 3% от домакинствата в страната са газифицирани. Една от основните пречки е фактът, че домакинствата трябва да направят сериозна инвестиция за газификация - 5000-6000 лева. Затова в Международен фонд „Козлодуй" е заделен ресурс от 10 млн. евро, с който ще се дава безвъзмездна помощ на домакинствата, за изграждане на инсталациите.
Сумата на помощта за всяко семейство ще бъде фиксирана - между 2 500 и 3 000 евро. Единственото изискване ще е домакинството да представи три сметки, с които да докаже, че се отоплява на газ. Очаква се по този начин да бъдат финансирани около 8 000 домакинства.
Министър Добрев припомни, че на 14 май започва кандидатстването по програма „Енергийна ефективност и зелена икономика", която ще предостави на бизнеса 150 млн. евро безвъзмездно по ОП „Конкурентоспособност".
Пред участниците в конгреса той представи и възможностите на програмата „Инвестиции в зелена индустрия". По нея вече са получени два пъти повече проекти, отколкото може да се финансират, което е доказателство, че тя е успешна. Цел на програмата е инвестиционна подкрепа на големите предприятия в страната за преодоляване на негативното им влияние върху околната среда и повишаване на тяхната конкурентоспособност.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар