*
Борба с вредителите

ОТМИНАЛИТЕ ИЗБОРИ РОДИЛИ ИЗБОРНА МАФИЯ

|
ОТМИНАЛИТЕ ИЗБОРИ РОДИЛИ ИЗБОРНА МАФИЯ

На тези избори се създадоха наченки на изборна мафия. Това заяви Борислав Цеков от Института за модерна политика по време на дискусия за отминалите местни и президентски избори.

Като пример той посочи разнасянето на чували с бюлетини от депутати от ГЕРБ, случаят в Бохот, където камери засякоха подправяне на бюлетини и др.

Това е само върхът на айсберга, изтъкна Цеков. Кодексът "Фидосова" бе заченат порочно и роди отровно своя плод, каза още той. Затова и според него е необходимо ново изборно законодателство.

В тези избори МВР беше основен играч, но не за да гарантира спокойствието и сигурността на гражданите, а за да гарантира победата на управляващата партия, смята Борислав Цеков.

Тези избори са морално нелегитимни, категоричен е той. Според него също така трябва да се модернизира изборният процес. За пример посочи Бразилия, където при 30 милиона избиратели миналата година недействителните бюлетини са били едва 6. Цеков обясни, че в Бразилия се гласува с изборни терминали, където всеки вот се отчита веднага.

Изборите бяха нечестни, купени и манипулирани, категоричен бе от своя страна и червеният депутат Ангел Найденов. Гордостта на ГЕРБ в лицето на изборния кодекс се провали, изтъкна той.

Социалистът очерта и недъзите на отминалите избори. 155 000 души са сменили адресната си регистрация преди изборите. От тях 98 000 са гласували по новия си адрес. Представете си за какво колосално преместване става дума, коментира Найденов.

В същото време 400 000 избиратели са лишени от правото си на вот заради попадането им в забранителните списъци. Над 700 000 пък са недействителните бюлетини на първия тур, като левицата е подала около 1000 жалби за изборни нарушения.

Метин Казак, член на Европейския парламент в групата на АЛДЕ заяви, че на тези избори е развенчан митът, че автобусите печелят вота в определени региони. В България от няколко години насам като законодателни практики се върви назад, смята Казак и допълни, че страната ни отстъпва по отношение на демократичните практики.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар