*
Борба с вредителите

ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА СГРАДАТА НА БИВШИЯ ОФИЦЕРСКИ КЛУБ

|

В Белоградчик се проведе тържество, посветено на откриването на паметна плоча на сградата на бившия офицерски клуб.
Гости на тържеството бяха Антон Трифонов – зам.-кмет на община Белоградчик, Михаил Михайлов – директор на историческия музей в града, полковникът от запаса Георги Маринов – председател на Национален съюз „Единение” и личният състав на патриотичен клуб „Бдинци” – Видин, с командир Димчо Георгиев.
Проявата бе посветена и на 100-годишнината от деня, в който за България започва първата Балканска война 1912-13 година – героична епопея за освобождението и човешките права на българите в Османската империя.
Дейно участие в епичните боеве в Балканските войни и по-късно в Първата световна война взема и 15-ти пехотен ломски полк, който в продължение на 50 години е дислоциран в Белоградчик, от края на ХІХ-ти до средата на ХХ-ти век. Сградата в центъра на града е построена през 1894г. и в нея се е помещавал офицерския клуб на полка. Тук от 1894 до 1896 година са служили и дейците на ВМРО – Борис Сарафов и Христо Чернопеев.
Слово за бойния път на ХV-ти пехотен ломски полк, за неговите героични сражения и победи изнесе подполковник от запаса Милчо Манолов – председател на организациите на ветераните от войните и тази на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
От името на общинското ръководство зам.-кметът Антон Трифонов благодари за благородния жест на Националния съюз „Единение” за безвъзмездно предоставената паметна плоча и пристъпи към церемонията по нейното откриване, което бе известено от пушечен салют на бойците от клуб „Бдинци”.
Признателни българи поднесоха венци и цветя пред новопоставената паметна плоча.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар