*
Борба с вредителите

ОТКРИХА ОБНОВЕНИЯ МУЗЕЙ В ОРЯХОВО

|

На 15 август 2012 г. беше официално открита ремонтираната сграда на Историческия музей в Оряхово. Той беше реализиран благодарение на спечеления от община Оряхово проект „Реконструкция и ремонт на музей” през 2009 г., който беше финансиран по Програма за развитие на селските райони, мярка 322 Обновяване и развитие на населените места. Изпълнител на проекта е фирма „ДЕАЛ Инженеринг”. В резултат на извършения ремонт музеят разполага с подходящи условия за съхранение и експониране на съхраняваните в него артефакти.

Откриването започна в двора на музея с няколко встъпителни думи на Евгения Найденова. Деница Петрова разказа за проекта и неговата реализация. Кметът на община Оряхово Росен Добрев произнесе кратко слово. Последва най-тържественият момент – прерязването на лентата. Отец Георги от храма „Св. Успение Богородично” извърши водосвет.

Посетителите влязоха в сградата. На входа момичета, облечени в национални носии, им раздаваха стикери със снимка на Историческия музей. Вътре Деница Петрова разказа накратко за новата временна експозиция „Монети и императори”. Тя включва римски и ранновизантийски монети, открити при проучванията на крепостта Вариана при с. Лесковец. Те бяха реставрирани през 2011 г. в ателието на Регионалния исторически музей в гр. Враца. Бяха подготвени брошури за изложбата, от които всеки желаещ можеше да си вземе. Приятна изненада беше концертът на Струнен квартет „Враца” в състав Стоичко Миленов – цигулка, Джема Миленова – цигулка, Димитър Панов – виола и Лилия Панова – виолончело. Сред присъстващите бяха Ивайло Вагенщайн, председател на Общинския съвет, Ива Иванова, заместник-кмет на община Оряхово, Христинка Цонева, секретар на общината, Николай Въжаров, представител на фирмата изпълнител, както и Михаил Кулешов и Иванка Кунчева, бивши служители на музея. Откриването уважиха много граждани, учители, дарители на музея, служители в Общинска администрация, участници в Пленер Оряхово 2012 и др.
 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар