*
Борба с вредителите

ОТКРИХА ДУНАВ МОСТ - 2

|
ОТКРИХА ДУНАВ МОСТ - 2

В присъствието на европейския комисар за регионална политика Йоханес Хан, премиерите на България и Румъния отбелязаха церемония относно приключването на строителните работи по конструкцията на Дунав мост II.

Малко преди 15:00 часа българският премиер и румънският премиер се срещната по средата на новото съоръжение, заедно с водените от тях делегации.

След това, те заедно с лавината от журналисти, фоторепортери и оператори, пристигнаха на импровизираната трибуна, на която се състоя официалното събитие.

От нея Йоханес Хан заяви, че този мост е нагледен пример за това как могат да си сътрудничат две страни в рамките на ЕС.

Хан припомни, че е бил тук и през лятото, когато е получил уверения от българската и румънската страна, че конструкцията на съоръжението ще бъде завършено до края на годината.

Ние виждаме, че това се случва два месеца предсрочно и че това е гаранция, че ЕК ще преведе средствата, с които участва в проекта.

По думите на Хан изграждането на моста ще струва общо 300 млн. евро, от които 100 млн. се осигуряват от ЕК.

Хан поздрави двамата премиери с новото съоръжение и пожела то да допринесе за още по-доброто сътрудничество между двете страни и ЕС като цяло.

След Хан думата взе министър-председателят на Румъния Виктор Понта. Той също изрази задоволството си от свършената работа.

Понта беше самокритичен, като припомни, че близо две години заради бюрократични спънки не е била създадена организация от румънската администрация да бъде оформен меморандумът, който да позволи формирането на българо-румънска компания, която да оперира съоръжението.

Понта заяви, че това двегодишно лутане вече е приключило и, че е сложил подписа си под меморандума.

Той припомни, че една от причините за забавянето е, че през тези години е имало спор къде да бъде базирана компанията. За да разреши този проблем Понта е попитал своите подчинени коя държава е дала повече средства за изграждане на съоръжението.

След като е получил отговор, че това е България, той е заявил, че тази компания трябва да бъде базирана в България, като естествено му се иска Румъния да може да събира всички такси от експлоатацията на съоръжението, допълни Понта шеговито.

Понта обеща през пролетта да бъде открито изцяло завършеното съоръжение заедно с прилежащата инфраструктура.

Понта разказа история, според която римляните преди 2000 години не много далеч от настоящото местоположение на моста са успели да изгарят мост само за една година.

След като Бойко Борисов получи думата той заяви, че не е от съществено значение в коя страна ще бъде базирана компанията, която ще оперира съоръжението и че е важно това, че „сега имаме това красиво съоръжение", което преди три години, когато за първи път е бил там е „било едно нищо".

„Сега когато прелетяхме над съоръжението видях, че от българска и от румънска страна се извършват строителните работи по прилежащата инфраструктура.", каза Борисов.

Българският премиер също увери, че напролет съоръжението ще бъде готово и благодари на румънския си колега за добрата съвместна работа.

Бойко Борисов подчерта, че ЕК гледа добре когато две страни от съюза работят добре помежду си.

Еврокомисарят Йоханес Хан пожела скоро време да започне работата по изграждането на нови мостове, които да свързват двете страни.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар