*
Борба с вредителите

ОТБЕЛЯЗВАТ 55 ГОДИНИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА КЪЩА-МУЗЕЙ "ИВАН ВАЗОВ" В БЕРКОВИЦА

|
ОТБЕЛЯЗВАТ 55 ГОДИНИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА КЪЩА-МУЗЕЙ "ИВАН ВАЗОВ" В БЕРКОВИЦА

С богата палитра от събития ще бъде отбелязана 55- годишнината от откриването на къща музей "Иван Вазов" в Берковица. Началото бе поставено преди броени дни с представянето на двата последни романа на писателя Николай Табаков- "Няма да е все така" и "Да".

На 18 май ще се проведе инициативата "Уредник за един ден", като ученици от училище 'Иван Вазов" в Берковица ще влязат в ролята на гидове на посетителите. През месец юни последователно ще бъдат представени две изложби- първата гостува от историческия музей в Самоков, а втората е за Вазов и природата. Обявен е и конкурс за есе сред гимназистите от града на тема "А каква чудна природа има тук". Повод за това са откровения на поета, който казва, че за пръв път в Берковица страстно обиква българската природа. Едно от най- чаканите събития е представянето на книгата на д-р Стефанка Кръстева за жените в живота на Вазов. От историята е известно, че Вазов е имал специално отношение към нежния пол, имал е и щастието да срещне изключителни жени по пътя си.

Вазов идва в Берковица през 1879 година като съдия в берковския съд. Той е едва 29 годишен и, както сам споделя, това е един от най- плодотворните периоди в живота му. Първоначално младият поет е настанен в къщата на Георги Клисурски. Той се влюбва в сестра му Мария, но бащата на момичето не одобрява взаимните чувства на младите и тогава Вазов се премества в Ипеклийската къща. През 1957 година тя е превърната в музей, част е от стоте национални обекта и се радва на много голям интерес от туристите.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар