*
Борба с вредителите

ОТБЕЛЯЗАХА 325 ГОДИНИ ОТ ЧИПРОВСКОТО ВЪСТАНИЕ

|
ОТБЕЛЯЗАХА 325 ГОДИНИ ОТ ЧИПРОВСКОТО ВЪСТАНИЕ

В деня на Съединението на България, Чипровци отбелява 325 години от Чипровското въстание. В града се очакват гости от Румъния, Сърбия и Италия и Унгария. От 6 до 8 септември са празничните дни, свързани с богатата история на Чипровци. Празникът е повод жителите на града още един път да си припомнят неговата уникална история и да се почувстват горди от предците си. Новото тази година е, че ще бъде открит паметник на виден чипровски наследник, национален герой на Унгария и Италия. За това разказа в "Добро утро, кмете!" в "Посоките на делника" кметът на Чипровци Анатоли Първанов: "На 6 септември ще празнуваме на Гушовския манастир високо в планината, където е обявено Чипровското възстание. На тази дата чипровчани се събират да отдадат почит на своите предци. По традиция се приготвя курбан."

Паметник на чипровския наследник Стефан Дуньов, подарък от Унгарския информационен център ще се открие в Чипровци на следващия ден, 7 септември. Този човек е национален герой на Унгария и Италия. Роден е в Банат през 1816 година, където родителите му- чипровчани, бягат след потушаването на въстанието от Чипровци- уточни кметът.

"Той е първият българин, удостоен със званието полковник. Участва в унгарската революция заедно с Лайош Кошут. Унгарците твърдят, че той е третият им национален герой след Лайош Кошут и Шандор Петьофи. Италия също го смята за свой национален герой. Защото през 1860 година се включва в движението на Джузепе Гарибалди и става командир на доброволческа рота от унгарци и банатски българи."

На откриването ще присъства визепрезидентът Маргарита Попова, народни представители и представители на местната власт, посланикът на Унгария в България Н. Пр. Андраш Клейн, генералният директор на Унгарския национален музей проф. д-р Ласло Чорба, представители на унгарски държавни институции- потвърдиха от прессекретариата на президента.

След това ще се състои научна конференция, посветена на чипровската история и на историята на България през 17-ти век. В историческия музей ще се открие и изложба от пластики на скулптора Огнян Кожухаров, автор на паметника на Стефан Дуньов. В празничната програма още е включен фоклорен фестивал на чипровчани и на хора от чипровски род.

"Хората са от Винга, Стар Бешенов, Арад, Асеновград, Бърдарски геран. Вечерта завършваме с концерт на ансамбъл Пирин и тържестввена заря- проверка на героите на Чипровската епопея. В последния ден на празника ще имаме шахматен турнир."- допълни Анатоли Първанов.

На тържествена сесия на Общинския съвет ще бъдат обявени двама нови почетни граждани- учителят по химия Никола Николов, който е известен краевед и голям местен патриот, и българинът от Винга Иван Ранков. Той е инженер по мостово строителство, бил е кмет на Винга, където живеят наследници на чипровчани, избягали в Банат от зверствата на турците през 1688 година.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"


box_title_arrow.gifКоментари

  • Генади Савов |

    Чипровското въстание от 1688г.е било за свободата на Чипровско,Берковско и Видинско-Ломско от турското робство.Господ Исус е разселил след неуспеха на въстанието чипровчани по чужбина и в други краища на България.

box_title_arrow.gifНапиши коментар