*
Борба с вредителите

ОСТАВЕНО БЕЗ КОНТРОЛ, МВР СЕ ИЗВРАТИ

|
ОСТАВЕНО БЕЗ КОНТРОЛ, МВР СЕ ИЗВРАТИ

Александър Александров
Сега

Заради полицая, който уби момиче в Ловеч, дребни началници получиха дребни наказания. А премиерът щеше да разформирова местното РПУ. На думи

"Пред Цветан Цветанов роднините изразиха категоричната си позиция, че ще настояват за доживотна присъда без право на замяна и ще търсят съдействие за това. Според тях полицаите трябва да имат повече правомощия при получаването на жалби от гражданите, а ръководителите им - повече власт при упражняване на контрол върху подчинените си. Родителите настояха и за въвеждане на допълнителни психологически тестове за полицаите." Това е част от официалното съобщение за срещата на вътрешния министър с близките на Ивелина Георгиева - момичето, което бе застреляно от полицай в Ловеч.

Веднага след това беше пуснато и изявлението на Цветанов по казуса: "Когато е постъпил сигнал в 22 часа, единият от вариантите е да бъде извикан служителят, да му бъде отнето оръжието и да се разговаря, да се назначи проверка. След като е получен този сигнал, веднага са се обадили служители, казали са му, че трябва да бъде внимателен, не трябва да предприема никакви действия по момичето, което го е провокирало по всяка вероятност, отключило е агресия, която впоследствие приключи с фатален край за това прекрасно момиче".

След тези традиционно объркани разсъждения на министъра се създаде очакване, че ще има тежки наказания, тотални проверки в цялата система на МВР, преформулиране на прехвалените психологически прегледи и реподбор във вътрешното министерство.

Още повече, че в края на септември при посещението си в Ловеч Бойко Борисов заяви пред бабата на убитата Ивелина, че всички ръководители на ловешката полиция трябва да понесат тежка отговорност. Тогава премиерът каза, че освен за убийството на Ивелина проверка ще бъде извършена и за сигнал на жена, която твърди, че е била изнасилена от ловешки полицай през януари. И се закани, че ако е имало подобен случай на изнасилване и прикриване - "ще дойда лично аз и ще ги разформировам". В този текст само ще маркираме безпардонната проява на полицейската говорителка Калинка Пенчева. Тя беше набързо уволнена от премиера, кръстник на детето й. Сега тече проверка. През уикенда вътрешният министър съобщи, че в понеделник предсрочно ще оповести решението си за "селския глупак".

Да се върнем в Ловеч. Заради убиеца полицай Иво Маринов са наказани само четирима служители от Областната дирекция на вътрешните работи. И то с изключително "тежките" санкции порицание и писмено предупреждение.

Нещо повече. Шефът на местната дирекция обяви, че проверката на инспектората на МВР констатирала, че действията, извършени от полицейските служители вечерта преди убийството, когато Георгиева е подала жалба срещу Маринов, са

"били изключително точни и правомерни"

Допуснати били само пропуски при регистрирането на сигнала в съответния дневник, заради което бил наказан някакъв инспектор. Иначе вътрешният министър обяви, че "ръководството на полицията е можело да реагира по-адекватно на подаваните от момичето сигнали за тормоз".

Колко цинизъм се е събрал в ръководните глави на МВР, за да приключат така тази наистина симптоматична трагедия. 33-годишен полицай изпразни пълнителя на законно притежавания си "Макаров" в тялото на момиче. В началото дори се твърдеше, че само защото засякъл пистолетът на полицая се е разминало без още жертви. Тогава излязоха някакви местни полицейски шефове, които твърдяха, че имало само един сигнал от Ивелина срещу полицая. В същото време роднини и приятели на младата жена обявиха, че официалните жалби срещу Иво Маринов са най-малко две, а на тел. 112 се е обаждала за тормоза от него около 30 пъти.

Полицията твърди, че Ивелина се оплакала на дежурния около 22:00 ч. във въпросния петък. Той открил полицая и го предупредил, че случаят ще бъде разгледан в понеделник. На въпрос защо един сигнал за преследване от петък се оставя без намеса до понеделник полицията отговори, че такива са процедурите. И че нямало "как да влезем в главите и мозъците на хората, за да се предвиди дадено престъпление". После се оказа, че все пак автопатрул го видял в дискотеката, и то със запасано оръжие. И пак само го предупредили. И той си тръгнал. Полицията решила, че си е свършила работата. Малко по-късно той убива Ивелина.

Полицаят Маринов е наказван през 2004 г.

По време на мярката му за неотклонение пък стана известно, че според прокурорска справка Маринов е заплашвал и момиче от Плевен, което също не откликвало на чувствата му. Той преследвал по идентичен начин плевенчанката, тя се оплакала, че е заплашвана с убийство и обезобразяване със сярна киселина.

След толкова данни срещу Маринов сега всички се правят на ни лук яли, ни лук мирисали. При такъв профил как е възможно въпросният да не е отстранен от работа? Наистина е абсурдно. Накрая наказват само дребни началници с предупреждение и порицание. Когато бе обявена справката за предишните прояви на убиеца, дори адвокатът му възкликна пред съда:

"Днес тук трябва да бъдат началниците му

Ако те бяха взели мерки по тази преписка, сега клиентът ми и аз нямаше да сме тук."

Преди няколко години при операция лондонската полиция застреля по грешка бразилски турист, мислейки го за терорист. Шефът на Скотланд ярд бе изхвърлен без много обсъждания. При положение че тогавашният британски премиер обяви, че полицаите имат заповед да стрелят в главата на предполагаеми атентатори самоубийци, тъй като това бил единственият начин експлозивите да не бъдат задействани.

Дори вътрешният министър бе на път да си отиде. Но не в България, във Великобритания. Тук никой не поема отговорност. Полицай с множество провинения убива момиче. Не при операция. При саморазправа.

Става дума за трайна тенденция да не се носи отговорност в най-силовия и най-деликатен сектор - този на вътрешното министерство. Миналата седмица депутатите от управляващата партия не намериха за важно да потърсят отговорност на политически ниво нито за отвличането и убийството на 18-годишната Мирослава Николова от Перник, за изключително странното самоубийство на основния заподозрян за престъплението, нито за насилието над младеж, заподозрян, че е рисувал свастики върху фасадата на пощенската станция в Скравена, нито за грубото отношение при задържането на семейство от Мировяне, нито за пребитото семейство в Кърджали, нито за поголовното следене и подслушване, нито за полицейския рекет на пътя...

Въпросните депутати ще трябва да понесат своята отговорност

Защото те обвиниха опозицията, че нейните искания за проверки и търсене на отговорност за драстични нарушения на човешки права, за побои и дори убийство, че дестабилизира най-работещата система.

Когато една политическа сила основава своето управление единствено на

репресивния апарат и силовите методи,

се стига до милиционерщина, до опити за печелене на власт и избори с "малко кьотек". Да не говорим, че това хвърля петно върху целия близо 60-хиляден състав на МВР. В тази система има единоначалие по закон и на практика обща отговорност, зад която началниците се крият.

Никой сред управляващите не вижда проблем. Как може да има полицаи убийци и биячи, когато уж минават през най-строги психотестове и реподбори? Какво всъщност прави вътрешната сигурност? Няма ли някой МВР-шеф да поеме и понесе отговорност за тези драстични случаи, потресли обществото? Но това е проблем само на данъкоплатците.

Какво биха отговорили депутатите, разпънали чадър над своеволията в МВР, за извода от проверката след убийството на Ивелина: "Единственият пропуск на дежурните полицаи е, че не са отразили сигналите в съответния дневник". Може ли да бъде формулирано по-извратено?


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар