*
Борба с вредителите

ОРИГИНАЛНО

|

Случвало ли ви се е да си купите сервиз за кафе, а след това да търсите подходящи лъжички за него. И по-лошото – все да не намирате.
За да ви помогнем в безизходицата, ви предлагаме сами да си направите десертни лъжички и вилички в нужните цветове и декораци. Нужни са ви само няколко пакетчета разноцветна полимерна глина фимо. Нарича се още въздушна глина. Материалът е мек, податлив на обработка, пластичен и от него може да оформите най-различни фигурки, дори да не сте художници или скулптори. След изпичане, този пластичен материал придобива здравината на порцелан. Затова е чудесен за изработка на бижута, керамични сувенири, рингове за салфетки, и други.

За нашия проект избрахме три цвята фимо – лилаво, свтъл корал и бяло. С него ще покрием дръжките на няколко малки вилички и лъжички, така че да ги направим по-красиви и изключително подходящи за сервиз с лилави чашки за кафе и чай.

Ако ви харесват цветовете, такива, каквито са произведени фабрично, просто трябва да откъснете нужното количество материал и да облицовате дръжката на лъжичката. Ако все нещо не ви достига, за да харесате цвета – комбинирайте два или повече нюанса. Например добавяйте късчета бяло, за да стане лилавото по-светло.Откъснете парче фимо от блокчето, разточете го на тънко и с него облепете дръжката на лъжичката от всичките й страни. Облицовайте плътно, за да не прозира металът отдолу. Повърхността се заглажда лесно с шпатула или с енергични движения нагоре-надолу с пръсти. Декорирайте с дребни елементи в контрастен цвят – кръгчета, спирали, звездички, цветя, триъгълници, слънца и всичко, което сръчността ви позволява да измайсторите. Просто ги прилепвайте с лек натиск върху основния цвят. Разгледайте всички снимки отгоре, за да научите по-подробно как се оформят и декорират приборите.

Преди да започнете да работите с различен цвят, измийте ръцете си. Дори да не забелязвате, в порите ви остава контрастен цвят. Бъдете особено внимателни при работа с бялото фимо - върху него личат всички косъмчета, влакънца и зацапвания.

Готовите лъжички и вилички трябва да изпечете във фурна на 110° С за 30 минути. При печенето не се отделя никаква миризма и материалът не залепва, така че това не бива да ви притеснява.


Ако искате лъжичките да имат завършен и бляскав вид, лакирайте ги с лак за полимерна глина. Той се нанася върху фимото, след като предметът е изпечен. Внимавайте при избора на марката, защото някои лакове се лющят много лесно и след това приборите ще изглеждат като на петна – на места по-светли, на други – по-тъмни.


Лесно и красиво е - опитайте!


ОЩЕ ОТ "МОДЕРЕН ДОМ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар