*
Борба с вредителите

ОКРЪЖЕН СЪД – ВРАЦА ПРОИЗНЕСЕ ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА ПО ДЕЛО ЗА КАТАСТРОФА, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ ШОФЬОР НА ТОВАРЕН АВТОМОБИЛ, СЪС ЗАГИНАЛ МЪЖ

|
ОКРЪЖЕН СЪД – ВРАЦА ПРОИЗНЕСЕ ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА ПО ДЕЛО ЗА КАТАСТРОФА, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ ШОФЬОР НА ТОВАРЕН АВТОМОБИЛ, СЪС ЗАГИНАЛ МЪЖ

Врачанският окръжен съд произнесе осъдителна присъда за подсъдимия И. А. Той бе признат за виновен в това, че на 28.11.2022 г. към 01.10 ч., движейки се по главен път Е-79 от гр. Ботевград към гр. Мездра, в района между селата Люти дол и Ребърково, при управление на товарен автомобил "Рено Мастер", като е нарушил Закона за движение по пътищата и правилника за прилагането му, по непредпазливост е предизвикал катастрофа и е причинил смъртта на К. К. Подсъдимият И. А. нарушил правилата за движение пресичайки единичната непрекъсната линия – "М1", с която на пътните превозни средства е забранено да я застъпват и пресичат, предприел маневра "изпреварване" в нарушение на чл.42, ал.1, т.2 ЗДвП – след като е подал сигнал да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние достатъчно за изпреварване и че може да заеме място в пътната лента пред изпревареното пътно превозно средство, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката на движение и нарушавайки чл.42, ал.2, т.2 ЗДвП – когато при изпреварване навлиза в пътна лента, предназначена за насрещното движение, да не създава опасност или пречки за превозните средства, движещи се по нея, по непредпазливост е предизвикал катастрофа с правомерно движещия се в своята лента лек автомобил "Фолксваген Кади", управляван от К. К., при което е причинил смъртта му.

По искане на подсъдимия и неговата защита делото се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие – глава 27, чл.371, т.2 от НПК. Подсъдимият И. А. призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета. Наложеното наказание на И. А. след редукцията е две години „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено за срок от три години. Съдът също лиши И. А. от правото да управлява МПС за срок от три години, считано от влизане на присъдата в законна сила. Той ще заплати разходите, направени в досъдебното производство.

В това съдебно производство не бяха предявени граждански искове от пострадалите.

Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар