*
Борба с вредителите

ОБВИНЕН В УБИЙСТВО СЕ ОТРИЧА ОТ ПОКАЗАНИЯТА СИ

|
ОБВИНЕН В УБИЙСТВО СЕ ОТРИЧА ОТ ПОКАЗАНИЯТА СИ

Делото срещу 72-годишният шотландец Дейвид Брайсън, обвинен в убийството на Станислав Мирчов от Лагошевци, не се разгледа по съкратената процедура, тъй като страните не постигнаха споразумение за размера на обезщетението. Тъй като на заседанието вчера, поради очакване за съкратена процедура, не бяха призовани свидетели и вещи лица, делото ще продължи на 24 октомври. На първата насрочена дата за делото-10 юли родителите на Станислав поискаха споразумение с шотландеца, но поради отсъствието на адвоката им, делото бе отложено за 17 септември. До тогава трябваше да бъде уточнен и размерът на иска.

На поредното заседание искането за споразумение бе оттеглено от защитата на подсъдимия, тъй като родителите и обвиняемия не са се договорили за сумата.

Вчера родините на Станислав поискаха обезщетение от общо 700 хиляди лева. Освен майката Христита Кръстева и бащата Веселин Мирчов, които предявиха искове за по 150 хиляди лева, обезщетения от по 100 хиляди лева поискаха сестрата на Станислав и тримата му братя. Съдът не намери за основателни техните претенциия, тъй като преки наследници са само родителите.

Изненадващо, на заседанието вчера британският гражданин, който след задържането, призна пред съдия за престъплението и дори направи пълна възстановка, обяви, че не се признава за виновен и не е виждал детето в деня, когато е изчезнало от дома си. Брайсън също се оплака, че в затвора в София, където е в момента, го биели и поиска да бъде преместен в ареста във Видин.

Убийството на 11-годишния Станислав е извършено на 4 януари, а е разкрито почти 20 дни по-късно. Тялото на детето е открито в гориста местност край селото. След изследвания с полиграф на жители на селото, е задържан 72-годишният чужденец, с постоянен адрес в Лагошевци. Според първоначалните си показанията, започнал да души детето, което видял пред къщата си, защото смятал, че иска да отрови едно от кучетата му.

Делото срещу Брайсън е за умишлено причинена смърт на непълнолетно лице по особено жесток начин. Въпреки, че при аутопсията на тялото, е установено, че с детето са извършвани блудствени действия, няма преки улики срещу шотландеца и той не е обвинен за това деяние.

Подсъдимият Дейвид Брайсън, който е с диплом по италианска филология от Лондонски университет, на български е научил само няколко думи. Преди да пристигне в България е работел е като компютърен специалист. Съпругата му, с която са разделени, но няма официален развод, живее в Германия.


ОЩЕ ОТ "СИНЯ ЛАМПА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар