*
Борба с вредителите

ОБЩИНА ВРАЦА С ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА

|

Община Враца бе домакин на среща с участие на служители от Община Враца , РУ Полиция и ръководството на Областна дирекция по безопасност на храните относно : нерегламентираната търговия със стоки опасни за здравето на хората.
Проведените съвместни проверки на участниците в срещата констатираха , че продължава търговията с храни: мляко, яйца, сирене, консерви , произведени в домашни условия. Тези храни се предлагат без съответните разрешителни документи и в условия, противоречащи на изискванията на Закона за храните и Наредба № 5 за хигиената на храните, както и на Регламент ЕО/ 825/2004 .
Търсенето от потребителите на тези стоки с неизяснен произход , произвеждани в рискови за здравето на хората условия , и предлагани на нерегламентирани места , са условие за съществуване на подобен род търговия.
На срещата бе решено да се обособят места в рамките на утвърдените пазарни площадки "Леонова " и "Дъбника" , които да бъдат регистрирани в Дирекцията по безопасност на храните . Обръщението от Община Враца е:

Обръщаме се към потребителите на стоки с неизяснен произход , произвеждани в рискови условия , при ниска култура на съхранение и продавани на нерегламентирани места , да се погрижат за своето здраве и това на децата си и да преустановят купуването на тези стоки.

Само съвместните ни усилия биха довели до дисциплиниращ ефект върху търговците.

Ежедневните проверки ще продължат , като съвместно с медиите ще бъде извършена проверка със случаен потребител , на качеството на предлаганите мляко , сирена , консерви и условията , в които се произвеждат. Резултатите от проверките ще бъдат огласени в медиите.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"


box_title_arrow.gifКоментари

  • Никола Стефанов |

    Поредния лакейски репортаж. Не сте ли се замисляли от къде идва търсенето на потребителите, заради което се появява този нерегламентиран пазар? Заради по ниската цена? Едва ли! Предпочитам да си купя сирене и мляко с "неясен" произход, но с вкус, който помня от детството си, а не това което ми предлагат в магазина от десетината "одобрени" производители, в чийто произход регламентирано влизат обработки с всевъзможни отрови, докато нищо живо не остане. На които ясно е написано на опаковката все полезни за здравето неща като калциев карбонат, палмово масло и други благини. Да не говорим за доматите които в момента се продават в средата на сезона, брани зелени, зрели из складове за да издържат поне седмица по рафтовете, с вкус кръстоска между тиква и краставица. Някой има ли идея какво се случи с пазарите и защо въпросните нерегламентирани търговци не се намират там, как бяха прогонени с такси, проверки и недвусмислен рекет от там. Всичко в името на "лоялната" конкуренция и нашето собствено здраве. Знам, че сме си село от градски тип, пък ако ще и Модерно, и всеки влачи събота и неделя кашони с продукти и зимнина. На кой му пука за доматите в магазина, като баба е произвела. Знам и, че сме на светлинни години далеч от идеята за екологично производство и здравословно хранене. И накрая да кажа на хората като мен, които си нямат село от където да се снабдяват с продукти с "неясен произход" - КУПУВАЙТЕ от нерегламентираните търговци, проверете си сами произхода, поговорете с тях, опитайте на вкус това което ви продават и бъдете здрави и сами решавайте!

box_title_arrow.gifНапиши коментар