*
Борба с вредителите

ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ В МОНТАНА ЗАСЕДАВА

|
ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ В МОНТАНА ЗАСЕДАВА

На 07.08.2012 г. в заседателната зала на областна администрация Монтана се състоя извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. То бе ръководено от заместник-областния управител г-жа Нина Петкова в присъствието на представители на Областна дирекция “Безопасност на храните”, Областна дирекция “Земеделие”, Областно управление “Противопожарна безопасност и защита на населението”, Регионална здравна инспекция, Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите, Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция по горите и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.
Конкретния повод за срещата бе констатираното на територията на Република Украйна огнище на заболяването “Африканска чума по свинете” и съответните превантивни мерки, които следва да се предприемат в национален мащаб и в частност на територията на област Монтана за да не се допусне заболеваемост в нашата страна.
По време на заседанието д-р Боряна Гарванска, представител на ОДБХ Монтана, запозна присъстващите с клиничната картина и начините за превенция на разпространението на диагностицираната за първи път в Кения през 1921 г. болест “Африканска чума по свинете”.
Д-р Гарванска поясни, че заболяването не представлява опасност за хората и се наблюдава основно при свинете. Към момента на територията на Република България няма нито един констатиран случай.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар