*
Борба с вредителите

ОБЛАСТ ВРАЦА СЕ ВКЛЮЧВА В КАМПАНИЯТА НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ „ПРОФ. ИВАН МИТЕВ“

|
ОБЛАСТ ВРАЦА СЕ ВКЛЮЧВА В КАМПАНИЯТА НА ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ „ПРОФ. ИВАН МИТЕВ“

Област Враца се включва в кампанията на Инициативния комитет „проф. Иван Митев“ за набиране на средства за изработка и монтиране на паметник на проф. Иван Митев. Предвидени са и инициативи по даване име на улица и площад „проф. Иван Митев“, както и за преименуване на Специализираната болница за активно лечение по детски болести. Реализирането им е под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народното събрание на Република България.
Проф. Митев е роден в Крушовица и е открил VІ сърдечен тон. Този тон се нарича още „Тон Митев“. Това е най-значимото откритие в областта на медицината в България. Откритието е признато от водещи учени в детската кардиология от САЩ, Франция, Русия и още няколко страни. Откритието на проф. Митев е обявено и за най-значимото българско събитие за 20-ти век. Това стана през 2009-та година, когато БНТ организира мащабна анкета сред българите. Тогава в 10 области бяха номинирани 10 постижения. На 17 декември 2009 шестият сърдечен тон бе категорично избран за българското научно постижение на двадесети век с 57.18% от гласовете. На второ място беше класирано откриването на нивалина с 10.40%. „Шестият сърдечен тон е първото голямо откритие на българската медицина, известно още като „Феномен на века“, коментираха учените. Парадоксално обаче е това, че паметта и делото на проф. Иван Митев по никакъв начин не са увековечени. С неговото име е отпечатана само пощенска марка, която пък е единствена в света в областта на кардиологията.
Всичко това провокира създаването на инициативен комитет, който се зае със задачата името на проф. Митев да остане за поколенията. 24-членният състав на комитета, сред който е и областният управител на Враца г-жа Пепа Владимирова, има намерение улица „Лидице“, в квартал „Изток“ в столицата да носи името „проф. Иван Митев“. На тази улица на блок 155, където професорът е живял, ще бъде монтирана и паметна плоча. В инициативите се предвижда още издаване на негова биография и спомени, както и изработка и поставяне на паметник в родното му място – село Крушовица, община Мизия.
Проф. Иван Митев почина през 2006-та година на 82-годишна възраст.
При желание и възможност всеки, който иска да участва в тази кампания, може да го направи.

Набирателната сметка е:
Стопнаска и инвестиционна банка, офис Мизия, адрес град Мизия, ул. „Георги Димитров“ 25-27
BIC: BUIB BGSF
IBAN: BG90 BUIB 7998 5012 1344 00


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар