*
Борба с вредителите

НЗОК ВЪЗСТАНОВЯВА ИЗДАВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКА ЗДРАВНА КАРТА

|
НЗОК ВЪЗСТАНОВЯВА ИЗДАВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКА ЗДРАВНА КАРТА

От днес (28.01.2013 г.) Националната здравноосигурителна карта възобновява издаването на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК).
Гражданите ще трябва да подават заявления в нови дистрибуторски пунктове. Това са 398 пункта на територията на цялата страна.  Банка ДСК, Офис ВРАТЦАТА бул. "Никола Войводов" № 7 Банка ДСК, Финансов център ВРАЦА ул. "Христо Ботев" № 44 Банка ДСК, Офис ДЪБНИКА ж.к. "Дъбника", Административна сграда Досегашните пунктове на предишната фирма-изпълнител няма да приемат заявления.
Самата карта и услугата по издаването й са безплатни, а срокът за издаване е до 15 календарни дни.
Заявлението за издаване се получава безплатно на място в обявените пунктове или може да бъде разпечатано от интернет страницата на НЗОК. То се подава лично, или от упълномощено лице, като се представя задължително лична карта. За лица до 14 г. и такива до 16 г, които нямат лични карти, се представят акт за раждане и личната карта на единия от родителите.
ЕЗОК е документ, въз основа на който при престоя си в друга държава членка на ЕС здравноосигурените лица могат да ползват спешна и неотложна здравна (медицинска и дентална) помощ - според законодателството на съответната държава на престоя.
Временните затруднения по издаването на ЕЗОК се дължаха на обжалване на процедурата по избор на изпълнител.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар