*
Борба с вредителите

НЯМАТ МОЗЪК И МОРАЛ, НО ИМАТ БЕБЕТА ЗА ПРОДАН

|
НЯМАТ МОЗЪК И МОРАЛ, НО ИМАТ БЕБЕТА ЗА ПРОДАН

Таня Калинова
Новинар

Какво си представяте, когато ви кажат, че от България изтичат мозъци? Може би угнетен поток от млади, образовани и упорити българи, които натъпкват останалото от живота си в родината в един куфар и поемат на Запад да търсят спокоен живот и достойно заплащане?

Или може би учени и инженери, които отиват да разработят идеите си някъде, където ще бъдат жадно погълнати, доразвити и реализирани?

От България обаче изнасяме "интелектуален" потенциал по още един гнусен и лишен от морал начин. Бременни жени с изтекли мозъци изнасят в чужбина може би бъдещи инженерни, научни, художествени или пък спортни таланти, или просто достойни граждани, преди те да са се появили на бял свят.

Това ни го припомниха италиански медии, които гръмнаха, че е бил разбит черен пазар за български бебета. В схемата участвали наши бременни сънароднички, които отивали на Ботуша, за да родят и продадат като най-обикновена стока собствените си деца.

Наскоро останах шокирана, когато разбрах, че китаец е продал бъбрека си, за да си купи iPhone и iPad, но да речем, че някак приемам избора да правиш със себе си каквото пожелаеш. Безочливостта обаче, с която разменяш бебето си - едно човешко същество и бъдеща личност, срещу определена сума пари, разбива на пух и прах всичките ми представи за ценности, които един нормален човек трябва да притежава.

Аз наивно мислех, че хората са създадени, за да бъдат обичани, а вещите – за да бъдат използвани. Един от болните проблеми на съвремието ни за жалост е, че хората се използват, а вещите се боготворят.

И все пак нека се опитаме да погледнем от един друг ъгъл и да открием положителното в горната гнусна история. Представете си една такава майка, готова да продаде като обикновена стока собственото си дете, какъв пример би могла да бъде за него? Каква личност ще изгради?

И няма ли това бебе да има по-добри шансове и по-добра среда, попадайки в семейство, което е готово на всичко, за да има дете. Има безброй бездетни двойки, които мечтаят да имат този шанс, който майките търгашки от България така леко захвърлят.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар