*
Борба с вредителите

НОВОСТИ ОКОЛО СТАРИТЕ БЛОКОВЕ НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

|
НОВОСТИ ОКОЛО СТАРИТЕ БЛОКОВЕ НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Дейностите по извеждане от експлоатация и демонтирането на малките блокове в АЕЦ "Козлодуй", за които са осигурени средства от международния фонд "Козлодуй", се преглеждат и актуализират, така че да отразят забележките и препоръките на европейските одитори. Това каза на пресконференция министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по повод доклада на Европейската сметна палата, която разкритикува изразходването на европейски средства за атомните централи в България, Словакия и Литва.

По фонд "Козлодуй" Европа е осигурила общо от 868 млн. евро до края на 2013 г. Отпускат се пари за извеждане от експлоатация ("ядрен прозорец") и компенсиране на загубена генерираща мощност ("неядрен прозорец" – например мерки за енергоспестяване и въвеждане на зелени източници). Проверката на одиторите за периода от 1999 г. до края на 2010 г., представена миналата седмица, показа, че редица от ключовите проекти за разглобяване и обезопасяване на блокове от 1 до 4 в "Козлодуй" се бавят или са в преразход. Например изграждането на хранилището за сухо съхранение, в което ще се складират касети с отработено ядрено гориво, се е забавило с 2.5 години, а цената му се е увеличила с 19%.

Европейската сметна палата критикува и избора на инсталация за плазмено изгаряне на ниско и средноактивни отпадъци, която все още не монтирана. Тя ще струва "около 30 млн. евро, което е пет пъти повече, отколкото при традиционните технологии". Освен това, оценките за крайната цена на извеждането са "недостатъчно надеждни", въпреки големите разходи за консултантски услуги, става ясно от одиторския доклад.

"Изрично е казано, че не са констатирани злоупотреби, но са констатирани случаи на неефективно или бавно изпълнение на мерките", успокои Трайчо Трайков. Екип от представители на АЕЦ "Козлодуй", Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) и икономическото министерство преглежда текущите и предстоящите проекти по международния фонд. Трайков допълни, че за да не се допуснат нови закъснения и раздуване на стойността на проекти, са водени разговори и с фирмите изпълнители.

"При анализа, извършен от групата, е предложено някои проекти да отпаднат поради неактуалност и нецелесъобразност", каза още министърът, без да уточнява за кои конкретни дейности става въпрос.

По-късно в парламента зам.-министър Делян Добрев също коментира извеждането от експлоатация. "Ние правим всичко възможно да ускорим тези дейности. От средата на миналата година съм ходил няколко пъти в предприятието и лично наблюдавам демонтажа на машинна зала, където имаме физически прогрес", каза Добрев пред "Капитал Daily".

В графиците за демонтирането на двата турбогенератора в първи блок обаче има необясними разминавания. Пред ядрения регулатор е декларирано, че работата ще приключи до средата на февруари. Разчетите на ДП РАО показват, че единият турбогенератор ще се демонтира до средата на май, а другият – до септември.

110 млн. евро за енергийна ефективност

На пресконференцията Трайков и Добрев обявиха, че в министерството са постъпили предложения за подобряване на енергийната ефективност в електрическата и газовата инфраструктура, както и в държавни и общински сгради за общо над 1 млрд. евро. Тези, които получат положителна оценка, ще се финансират с общо 110 млн. евро от "неядрения прозорец". До 31 март общините, държавните институции, НЕК, ЕСО, "Мини-Марица изток" и столичната топлофикация могат да кандидатстват официално за международната помощ, като в някои случаи трябва да осигурят съфинансиране.

Трайков и заместникът му обаче не отговориха защо се финансират проекти за пестене на енергия, при положение, че недостигат около 600 млн. евро за извеждане от експлоатация в "Козлодуй". Досега официално не е съобщавано как ще се финансира дефицитът за обезопасяването и демонтирането на спрените реактори. От доклада на европейските одитори става ясно, че в словашката АЕЦ "Бохунице" същият проблем се решава с данък върху преноса на електричество, т.е. недостигащите пари се калкулират в цената на тока.

Според Европейската сметна палата при АЕЦ "Козлодуй" недостигът по "ядрения прозорец" е 579 млн. евро, но Европейската комисия смята, че той възлиза 668 млн. евро. Прогнозите не са прецизни, защото допускат, абсолютна стриктност в работата в централата, т. е. до края на 2013 г. цялата помощ да бъде усвоена, България да получи още 185 млн. евро (2014 – 2020 г.) и всички национални фондове да се използват ефективно. Досега България е изхарчила около половината от разпределените 868 млн. евро.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар