*
Борба с вредителите

НОВО РАЗВИТИЕ НА ВЕЛОТУРИЗМА С ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ

|
НОВО РАЗВИТИЕ НА ВЕЛОТУРИЗМА С ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ

В рамките на последните 18 месеца партньорите по проекта – Агенция за регионално развитие и бизнес център – Видин, Регионален Център за Устойчиво Развитие и Предприемачество Тимок, Зайчар, Сърбия и Агенция за Регионално Развитие и Бизнес Център 2000 Монтана – създадохме предпоставки за развитието на планинско колоездене в Западните Балкани, съобщиха от БТА-Видин.

Проектът, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество България – Сърбия не само, че изпълни първоначално заложените в него резултати, но той създаде нещо много повече – приятелства между български и сръбски велосипедисти, насърчи създаването на местна велообщност в Белоградчик, която носи името Велоклуб „Скала”, обедини хора от целия регион да работят за устойчивостта на постигнатото и да развиват велотуризма в бъдеще.

Днес можем да се похвалим с подготвени маршрути за планинско колоездене в трансграничната зона на България и Сърбия от общо 400км, от които 150км са разчистени горски пътища. Маркирахме маршрутите в зависимост от различните им нива на трудност със зелен, син и червен цвят на табелите, съответно за леки, средни и трудни маршрути.

Поставихме 28 големи табели във важните населени места в региона с голяма карта на маршрутите. Погрижихме се и за почивката на велосипедистите, като монтирахме 24 места за пикник с маси, пейки и възможност за палене на огън. Общо 60 качествени алуминиеви планински велосипеда са в готовност на различни места в региона като Чипровжи, Копиловци, Стакевци, Фалковец, Белоградчик и Зайчер и очакват своите наематели срещу скромни суми, които ще се използват за тяхната поддръжка. На 3 места в региона вече има оборудвани работилници за колелета и обучени местни хора, които ще се занимават с тази дейност. Каски, джи-пи-еси и резервни части също са част от оборудването, предоставено на активните местни хора, които ще развииват велотуризма оттук нататък.

Карането на колело в планината изисква някои технически умения за по-трудните маршрути, но всеки може да започне с лесните зелени маршрути. Удоволствието от планинското колоездене е несравнимо и още непознато на мнозинството българи.
Мрежата от маршрути обхваща района между Чипровци, Белоградчик, пещера Магура, Зайчар, Болевац и стига до Ново корито срещу Салаш – там, където очакваме от дълго време нов граничен пункт.
От сайта на проекта www.mountabike.eu може да се почерпи най-много и пълна информация за трасетата и възможностите за туризъм. Брошура на английски език от 20 страници и карта с мащаб 1:50000, професионален филм на български, сръбскии английски език са основните материали за промоция на велотуризма в региона, които ще бъдат представени на туристически изложения в София, България и ITB Берлин, Германия.

В рамките на промоционалната обиколка за журналисти проведена през септември 2012 бяха организирани и състезания по планинско колоездене.


ОЩЕ ОТ "СПОРТ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар