*
Борба с вредителите

НОВО ДЪНО НА ПРАВНИЯ НИХИЛИЗЪМ – ДЪРЖАВНА ТЕЦ С ФУТБОЛЕН ОТБОР

|
НОВО ДЪНО НА ПРАВНИЯ НИХИЛИЗЪМ – ДЪРЖАВНА ТЕЦ С ФУТБОЛЕН ОТБОР

Финансирането на българския футбол винаги е балансирало по тънката граница между трагикомедията и глава "Престъпления против собствеността" на Наказателния кодекс.

Футболисти с качества на "Любимец 13" са били ухажвани от партийни секретари, генерали от МВР или МНО, а в по-ново време от кредитни милионери, откровени бандити или амбициозни (кандидат) кметове. Смехът е гарантиран, поне докато "спонсорът" избяга в ЮАР или се окаже в раирано облекло (ако не от нашето, то от "недемократичното" германско правосъдие).

Настоящите управляващи очевидно искат да имат собствена роля във вечната футболна карикатура и за целта решиха да "спасяват" еднократния шампион на България "Берое" - Стара Загора. То, ако е за спасяване, в почти всеки голям български град има по един отбор за спасяване. Твърде отдавна в първа дивизия липсват отбори на градове като Русе, Плевен, Добрич, Велико Търново, Габрово, Ямбол, Димитровград...

Секнаха амбициите на някогашния шампион "Спартак" (Пловдив) и на доскоро първодивизионните "Олимпик" (с. Галата, Ловешко), "Левски" (Кюстендил), "Металург" (Перник), "Локомотив" (Горна Оряховица) и "Розова долина" (Казанлък).

Нищо против Града на липите и "зелено-белите", но дружеството, което е новият им собственик, е държавно, т.е. не е бащиния на старозагорци, нито на уважавания ни премиер. Колкото има основание ТЕЦ-ът да финансира "Берое", толкова могат да претендират и от бойките отбори на "Лясковец" и "Макак", Шуменско.

Правно основание и смисъл за придобиване на професионален футболен клуб и за финансиране на такъв от държавно предприятие няма. По правило футболните отбори у нас са на сериозна загуба и не може да става дума, че футболът е или скоро ще стане печеливш бизнес. Очевидно някой иска да пилее парите на държавно дружество като ощетява акционера му – държавата, НАП, и не на последно място работниците и служителите в ТЕЦ-а. Все едно сме се върнали 30 години назад и металурзи и нефтохимици трябва да отделят от надниците си, за да хранят ритнитопковци като Пернишкия Меси или Видинския Бутрагеньо.

Гузен негонен бяга. Още когато беше оповестена "схемата", веднага се побърза с обясненията, че тя е "формално законна".

ТЕЦ-ът нямало да участва пряко, а чрез специално образувано дружество. Явно дълбаем в дъното на правния нихилизъм, щом най-висши представители на изпълнителната власт оповестяват и разясняват "формално законни" схеми, чрез които в бъдеще ще се злоупотребява с държавни средства.

Прав е Остап Бендер - трябва да се чете редовно Наказателният кодекс. Там в скучния и лишен от фантазия чл. 201 подробно е посочено какво би трябвало да се случи с длъжностно лице, което присвои пари, връчени в това му качество, па макар и в чужд интерес.

Твърде е възможно в обозримо бъдеще вместо "като убийци на футболни гиганти" старозагорци да се прочуят като "гробокопачи на министри". Зер не е луд, който яде зелника, а който му го дава.

*Авторът е юрист


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар