*
Борба с вредителите

НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА КОЛОРАДО

|
НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА КОЛОРАДО

По старо новогодишно правило точно около 3 процента от народа гледат какво точно говори президентът навръх Нова година. Трудно е да кажеш нещо запомнящо се на празнуващи хора. Заради това досегашните президенти не си даваха много зор – няма начин да сбъркаш в такава реч, каквото и да кажеш. А, за да успееш да направиш гаф в такова слово – за това наистина се изисква особен талант.

Но невъзможното стана – президентът Росен Плевнелиев триумфално отпразнува една година на поста си с шокиращ гаф, а другата част от чудото е, че хората веднага го уловиха.

Докато държавният глава твърдеше, че българската природа е най-хубава в света, за фон бе използвана снимка от Скалистите планини в САЩ (при това един от възможно най-фотографираните и известни върхове в щата Колорадо).

Дори и да приемем най-позитивното възможно обяснение – че в плановете на Плевнелиев влиза да даде заповед за незабавна атака срещу САЩ, с цел придобиване на показания пейзаж, пак остава питането защо системно администрацията на президента произвежда гаф след гаф.

В случая вече дори не можем да говорим за човешка неопитност, липса на рутина или несработен екип. Вече говорим за явна немарливост. За системен дефект. За едно президентстване, където позата е по-важна от съдържанието.

Защото този път хората на президента бяха решили да сменят радикално целия фон, на който новогодишните речи се правят. Плевнелиев бе седнал в кожено кресло пред библиотека с книга, до него имаше нисичка елхичка, а снимките за фон трябваше да подсилват тезите, които изговаря. Само че снимките се оказаха от САЩ, а не от България.

Очевидно май даже и президентът не се чувства много комфортно тук. Красотата на Колорадо надделя над поетичността на българските пейзажи в сърцето на Плевнелиев.

Да не би пък да иска да президентства там?

Заради този огромен гаф хората вече дори няма да си спомнят какво им е казал президентът в началото на 2013, годината, която според маите просто нямаше как да дойде. А неговата реч беше толкова голяма смесица от клишета, патетика и кух език, че дори авторка на любовни романи щеше да се изчерви от възмущение. България можела да стане друга държава – развита, просперираща възможна. Красив сън в новогодишната нощ, който не бе подкрепен от абсолютно нищо конкретно.

Президентската институция в България наистина няма много правомощия, заради това нейната сила зависи от фигурата на самия президент. Плевнелиев успешно ни доказва, че „Дондуков” 2 може да стане мултимедиен цирк, където държавният глава говори за България, а пускат снимки от САЩ.

Как пък все към САЩ ги влече сърцето?

Резултатът от тази поредица от гафове е пълно пренебрежение вече към самата идея за държава и държавност. Вероятно заради това в центъра на София, на площада, където хората празнуваха, никой не пусна речта на Плевнелиев, за да бъде видяна.

Защо и да я пускат?

Нима някой изобщо вече го взима насериозно?

Плевнелиев беше споделил преди време, че в предишния си живот е бил млада ирландска пастирка. Сигурно заради това го влече към американските планини.

Ама „Дондуков 2” все още е в България. Тази България, за която постоянно ни обещават, че ще стане различна, ама все си стои противно същата.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар