*
Борба с вредителите

НОВИТЕ КАДРИ, КОИТО РЕШАВАТ ВСИЧКО, СА ОТ ВИФ И ШКОЛАТА НА МВР

|
НОВИТЕ КАДРИ, КОИТО РЕШАВАТ ВСИЧКО, СА ОТ ВИФ И ШКОЛАТА НА МВР

След дълги години на хегемония Юридическият факултет на Софийския университет мина в отстъпление

АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ
Сега

Юридическият факултет на Софийския университет дълги години единствен "произвеждаше" съдии и прокурори.

Това продължи и в първите години на роене на юридическите факултети в различни висши учебни заведения. Но вече не е така. Наскоро зам.-министър на правосъдието стана Деница Петкова, възпитаничка на Бургаския свободен университет, която е и една от първите съдийки, нарушили правилото.

Множество публикации свързват възхода в кариерата й с обстоятелството, че нейната бивша свекърва по онова време е шеф на окръжния съд в Бургас. ВСС назначава Петкова за съдия в Карлово, после почти веднага в Поморие, а не след дълго и в Бургас. Но истината за професионалния й успех в случая не е важна. Важното е,

че тя е пробивът в магистратурата

като човек извън "ковачницата" на Софийския университет. Деница Петкова просто повлече крак и постепенно в системата започнаха да влизат "външни". Немалка част от тях са потомствени магистрати.

СУ бе изместен от школата на МВР в Симеоново като фабрика за кадри на отговорни постове. Самата школа мина през странна метаморфоза от институт през университет до академия, която ту даваше юридическа правоспособност, ту не.

Тенденцията на назначения стана трайна, особено през последните две години и половина, откакто партия ГЕРБ е на власт и нейното влияние е върху кадровия орган на съдебната система - Висшия съдебен съвет. Юристите от Симеоново продължиха да попълват възлови ръководни места, свързани с гражданското и административното право.

Съвсем наскоро ВСС трябваше да избере ръководител на административния съд в София и се оказа, че и двамата основни кандидати - Радостин Радков и Пламен Горелски, са завършили именно академията на МВР. Спечели Радков, който е бил съдия в Сливен и в Стара Загора. И изведнъж - шеф на най-големия областен административен съд. Интересно е, че е бил също президент на Ротари клуб-Сливен в периода 2000 - 2001 г., председател на Сливенския районен съд.

До ноември 2011 г. е бил и председател на Ловно-рибарското дружество в Сливен, но е подал оставка като ръководител и член. Справката за имотното му състояние, изготвена от "Инициативата за прозрачни съдебни назначение" на Българския институт за правни инициативи (http://judicialprofiles.bg/profiles/141/), сочи, че

Радков e управлявал добре и собствените си финанси

Самостоятелно или заедно със съпругата си притежава 14 имота, повечето в района на Сливен. Земеделските им земи надхвърлят 60 декара и повечето от тях са придобити от безвъзмездни дарения. Има и апартамент от 47 кв. м в Пампорово. Съпрузите притежават търговско помещение от 69 кв. м в Сливен, купено през 2006 г. за 81 300 лв. Парите са от продажба на имот през 2004 г., декларира съдията. През 2010 г. той е описал, че има в наличност 112 300 лв. Отделно съпругата му Десислава Радкова разполага с 21 000 лв., а двамата заедно - с други 9000 лв. Отделно Радков е раздал заеми на познати в размер на 123 000 лв., а дължи на банки 107 000 лв.

Назначението на човек, завършил специалност право на Висшия институт на МВР в Симеоново (в периода 1987-1991 г.), не е изненадващо, след като дори председателят на Върховния административен съд Георги Колев е възпитаник на школата на МВР. Все пак началото на кариерата му е свързано с полицейското и наказателното право като прокурор в Софийската районна прокуратура.

Там стига до поста зам.-шеф на Славчо Кържев. После изненадващо се отказва от прокуратурата и внезапно се преквалифицира в съдия в наказателната колегия на Софийския градски съд. Следва шеметна кариера - оглавява СГС и е избран за един от тримата големи - председател на Върховния административен съд със 7-годишен мандат.

Някои плахо се опитаха да запитат каква квалификация има съдия Колев в административното право, та да му бъде поверен ВАС. Но бързо бяха заглушени с обясненията, че

Колев просто ще да бъде администратор

на този съд.

В клуба на завършилите Симеоново е и зам. главният прокурор Бойко Найденов. Той бе шеф на Софийската градска прокуратура и после началник на Националната следствена служба. След закриването й стана зам. главен обвинител. Пак оттам е и депутатът Анастас Анастасов, който преди да влезе в Народното събрание, бе съдия и председател на Районния съд в Ямбол. Школата в Симеоново е вузът на премиера Бойко Борисов, който искал да влезе във факултета, подготвящ кадрите на Държавна сигурност, но не му дали заради миналото на дядо му. Затова той изкарва противопожарния факултет.

И докато Симеоновската школа ковеше кадри в съдебната система, ВИФ се превърна във "фабрика" за кадри за всички възлови места в МВР, Националната служба за охрана (НСО) и Ръководство въздушно движение (РВД). Спортистът лекоатлет Цветан Цветанов стана вътрешен министър. Записал е факултета "Начално военно обучение и физическо възпитание" към Висшия институт по физкултура "Георги Димитров" (сега Национална спортна академия). Две години по-късно обаче факултетът е закрит и затова Цветанов завършва треньорската секция на ВИФ по специалността лека атлетика.

Негов колега е бил и сегашният директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Станимир Флоров. Двамата често са герои на репортажи от масови кросове.

ВИФ е дал хляб на цялото ръководство на Националната служба за охрана - началникът ген. Димитър Димитров и заместниците му ген. Стоян Томчев и ген. Тодор Коджейков. Последният сега се спряга за шеф на службата с идването на новия президент Росен Плевнелиев, но така или иначе,

структурата ще остане под ръководството на кадър на спортния университет

Пак ВИФ е завършил и зам.-директорът на ДП "Ръководство на въздушното движение" Илия Манолев, близък приятел на вътрешния министър Цветан Цветанов. Всъщност покрай него МВР шефът познава и председателката на Софийския градски съд Владимира Янева - съпруга на Манолев. Съпругата на Флоров пък работи като инспектор в отдел "Сигурност и защита" на РВД, където отговаря за класифицираната информация.

Така е - смяна на караула - кадрите на Софийския университет се подменят от хора, които имат общи интереси, знаят се отдавна и могат да разчитат на подкрепа в работата. Нищо ново под слънцето.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар