*
Борба с вредителите

НОВА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ВЪВ ВЪРШЕЦ

|
НОВА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ВЪВ ВЪРШЕЦ

В първия ден от Празника на курорта, минералната вода и Балкана кметът на общината инж. Иван Лазаров откри официално новата градска художествена галерия и експонираната в нея изложба от пленера по живопис „Вършец 2012”.

Галерията е разположена на последния, трети етаж от сградата, в която се помещава и Общинският музей, която е построена в уникален архитектурен стил в началото на миналия век.

Ремонтът на етажа и стълбището към него е извършен със средства, заложени в бюджета на общината, и е на стойност 3 000 лева. Галерията разполага с няколко раздвижени в архитектурно отношение помещения и е уютно място както за излагане на картини, така и за творчески срещи-разговори на хора на изкуството.

В продължение на една седмица, десет утвърдени майстори на четката и една млада художничка – студентка в Художествената академия в София рисуваха Вършец и неговите околности. В залите на новата галерия те изложиха общо 33 платна. В тазгодишния пленер участваха членове на дружеството на монтанските художници „Тенец”, сред които и двама наши местни художници Георги Паунов и Гошо Александров, а така също и гости от София, Стара Загора и Кърджали.

На откриването на новата художествена галерия и изложбата от пленера присъстваха кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, зам-кметът на общината Петър Стефанов, секретарят на Общината инж. агр. Даниела Тодорова, общински съветници, общественици, граждани и гости на Вършец.

Всички художници са се постарали да дадат най-доброто от себе си, за да увековечат за поколенията красотите на прекрасния Вършец. По традиция всеки от участниците ще дари на Община Вършец по две свои картини, с което ще се обогати безценната колекция от произведения на наши и чуждестранни художници, с които разполага галерията.

В приветственото си слово Кметът на общината инж. Иван Лазаров изрази задоволство от провеждането на пленера по живопис, пожела на участниците нови творчески успехи и продължаване на дългогодишната традиция за организиране и провеждане на такъв пленер във Вършец.

Кметът Лазаров връчи на художниците грамоти за участие в тазгодишния пленер „Вършец 2012”.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар