*
Борба с вредителите

НОВ ЗАКОН ЗА ДЕТЕТО

|
НОВ ЗАКОН ЗА ДЕТЕТО

Проектът за нов Закон за детето бе дискутиран на обществено обсъждане във Враца като част от националната кампания за подобряване на този изключително важен документ чрез мненията на по-широк кръг от граждани. След Враца обществените обсъждания продължават в София, Стара Загора и Варна.

Участниците в общественото обсъждане във Враца бяха изненадани от цифри и факти, които доказват че след толкова десетилетия сладки приказки за децата, нашата държава се оказва мащеха за най-малките си граждани. Председателят на националната мрежа за децата Георги Богданов заяви в прав текст, че системата за закрила на детето у нас е в колапс и на практика не работи. Ние сме първенци на Европа в срамната статистика на детската бедност – над 26 процента, у нас един социален работник трябва да се занимава със 130 деца при норматив 20-30.

Новият Закон за детето трябва да постави ударението на цялата държавна политика в тази област върху семейството. Това означава финансова и социална подкрепа за родителите, за да могат да отглеждат нормално децата си. Не е логично държавата само да санкционира семейството, защото това не помага на детето, а задълбочава бедността и проблемите в жизнената му среда. Бременните и младите майки трябва да получават заплата, за да могат спокойно да отглеждат не само едно, а 2 и 3 деца, без да се молят на нелоялни работодатели.

Новият закон предвижда да се забрани настаняването на деца до 3 години в институции. Това обаче изисква много по-голяма отговорност на държавата и общините за всяко дете, за всяко семейство. И възможност гражданското общество да контролира тази грижа и отговорност. Текстът на закона е качен на интернет страницата на Националната мрежа за децата и там всеки може да даде своите идеи и препоръки.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар