*
Борба с вредителите

НОВ МОДЕЛ НА УПРАВЛЕНИЕ ПОИСКА ИНИЦИАТИВА „МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ”

|
НОВ МОДЕЛ НА УПРАВЛЕНИЕ ПОИСКА ИНИЦИАТИВА „МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ”

Днес в Кюстендил се състоя поредният граждански форум на Инициатива „Модерна България” на тема "За нов модел на управление - граждански контрол, доходи и нови работни места".

Домакин на форума беше гражданското сдружение „Инициатива за Кюстендил – Осогово”, което представи основните приоритети на гражданската листа за общински съветници в предстоящите в общината избори на 13 май т.г. Сдружението има трайно присъствие в общинския съвет вече два поредни управленски мандата.

Инициатива „Модерна България” подготвя създаването на нов непартиен политически проект, който вече обединява повече от 50 граждански структури от различни региони. Много от тях имат реални позиции в местната власт, участваха с граждански листи в последните местни избори и спечелиха общински съветници и кметове. От Инициатива „Модерна България” са категорични, че движението няма да става партия, а ще бъде автентичен изразител на интересите на гражданите, които не искат да са подчинени на партийни лидери, устави и централи.

Пред форума Борислав Цеков заяви: „Има нужда от нов модел на управление на България с три основни приоритета – граждански контрол, доходи и нови работни места. Правиха се реформи, влязохме в ЕС, но животът и доходите на хората не се промениха към добро. Затова днес не са нужни нови месии, а смели и иновативни идеи, които да разчупят омагьосания кръг, в който се върти обществото. АЕЦ „Белене” е емблема на колективното безхаберие на политическата класа. Този проект в продължение на 30 години погълна милиарди без никаква полза за хората. Днес пак ни говорят за енергийна независимост на държавата, но ние искаме енергийна независимост на домакинствата. Докога управляващите от всички цветове ще разглеждат енергийната ефективност главно като смяна на дограмите”, попита Борислав Цеков. Той подчерта, че Инициатива „Модерна България” иска нещо съвсем различно - реални държавни стимули и субсидии за хората, които искат да си инсталират техника за производство на ток, както в Англия. Това е реалната борба с монополите и безобразията на ЕРП-тата”, подчерта той.

Йордан Беловодски от „Инициатива за Кюстендил – Осогово” обяви, че в предстоящите на 13 май общински избори в града гражданската листа има за цел не само да запази своите два мандата в местния парламент, но да постигне по-добър резултат. „Искаме да формираме активна група от съветници, които да осъществяват действен граждански контрол върху кмета и администрацията”. Прозрачност и ревизия на общинските наредби, които създават бюрократични пречки за бизнеса” са ще са сред първите задачи на „Инициатива за Кюстендил – Осогово”.

Юристът Здравка Кръстева от Института за модерна политика посочи, че е нужен граждански натиск за радикална прозрачност на разходите на администрация. Тя представи законопроекта на Института за модерна политика за създаване на интернет сайт със свободен и безплатен достъп на всеки до бюджетните разходи на държавните органи, който да включва такива чувствителни пера като сумите за допълнително материално стимулиране, задгранични командировки, договори за медийно и информационно обслужване и др.

Политологът Емил Георгиев заяви, че липсата на прозрачност е хроничен проблем за българските власти и даде за примери скандалното споразумение ACTA и тайните досега преговори с Румъния за делимитация на границата.

В дискусията Михаил Шишков от Независимия съюз на потребителите в България заяви, че е необходим силен граждански контрол на властта – трябва всяка институция да е готова за своеобразен граждански „обиск” и да има яснота как се харчат парите на данъкоплатците и колко е ефективна администрацията. Нужна са и силни антимонополни органи, които работят под граждански контрол и се отчитат пред обществото, изтъкна Шишков.

През юни т.г., на базата на идеите, произтекли от гражданските форуми Инициатива "Модерна България" ще проведе национална среща на гражданските организации за приемане на цялостна гражданска платформа "За нов модел на управление на България".


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар