*
Борба с вредителите

НИКОЙ НЯМА ДА МЪЛЧИ

|
НИКОЙ НЯМА ДА МЪЛЧИ

Страшно е, когато не в Беларус, а в страна-членка на ЕС, определена като демократична, съдии протестират на улицата заради политически натиск върху съдебната система. Не се е случвало в нито една такава страна.

Нали помните думите на оня пастор по време на нацизма, който казал: "Когато арестуваха комунистите - аз мълчах, когато арестуваха социалдемократите - аз мълчах, когато арестуваха евреите - аз мълчах, когато дойдоха за мен - нямаше вече никой, който да се застъпи за мен."

Слава богу, въпреки че по медийните високоговорители са надули до 120 децибела (границата на оглушаването) какви ги говори вицепремиерът Цветан Цветанов и сие, намериха се куражлии - млади съдии, които се застъпиха за колегата си Мирослава Тодорова. Съдийката, уволнена от Висшия съдебен съвет (ВСС) без опит да се предложи най-напред по-ниско наказание - например понижение, заради изтъкнатите просрочия на дела. Председател на Съюза на съдиите в България.

В отворено писмо съдиите казват, че Тодорова е единственият съдия, уволнен за три просрочени акта. "Известно е, че тя е честен и достоен човек и че проявява общопризнат и изключителен професионализъм в съдийските си задължения", казват колегите й. Двойният стандарт беше изтъкнат и в парламента, където дори поискаха списък на съдиите и броя на просрочените им дела. (Виж вдясно.)

Мирослава Тодорова е един от малцината магистрати, дръзнали да се опълчат на постоянния натиск и опит за компрометиране на МВР на съда. Преди пет месеца тя заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, обвинил я, че обслужва мафията.

Браво на тримата, поискали уволнението й. Наказателният отряд: Божидар Сукнаров, Светла Данова и Димитър Фикиин, с чието предложение за дисциплинарно уволнение 19-има от от ВСС са се съгласили. (Само трима са гласували против, а двама са се въздържали.) Цветанов ще ги запише в халваджийското тефтерче, да ги има предвид за по-нататъшна употреба.

Случката идва в разгара на избор за делегати за нов Висш съдебен съвет - и в навечерието на доклада на ЕК за правосъдието и вътрешния ред, който ще излезе на 18 юли. И "Цвъкитата", както вече наричат верноподаниците в съдебната система, решиха да покажат сила и "да вземат страха" на инакомислещите. Наред със задкулисните игри при изборите. Сигурно са мислели, че Брюксел ще разчете действията им като справедливи и правилни.

Но непрогнозираният отпор на съдиите подплаши властта. И премиерът Бойко Борисов, който в такива случаи го играе доброто ченге, мигновено даде на заден, като набеди ВСС, който, по думите му, бил независим - в провокация. Нали чакаме поредния доклад на Брюксел по линия на мониторинга над правосъдието и вътрешния ред.

Куражът на подписалите се под откритото писмо в защита на Тодорова е силен шамар и за тези, които оглушително мълчат. Като главния прокурор Борис Велчев и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев. Представете си реакциите, които ще предизвикат в Брюксел коментари от техните уста и оценки за действията на ВСС.

Георги Колев, председателят на ВАС и преди това шеф на Тодорова като председател на Софийски градски съд не го броим - него го брои Цветанов в тефтерчето си. (Колев има принос делото на Батко да стигне до първия фалстарт.)

Самата Мирослава Тодорова ясно заявява в писмената си защита, че след като я наказват, е редно да се поиска санкция за Колев, тъй като е била "поставена в извънредни условия на труд, за които не нося никаква отговорност". Не е имала нито кабинет, нито компютър в СГС, гледала е в пъти повече дела от колегите си и е преподавала на младите съдии.

А на двамата "мълчаливци" им предстои край на мандата - на Велчев по-скоро, през януари 2013-а, и вероятно очакват кариерен бонус заради мълчанието си. За главния прокурор някои предричат Конституционния съд.

Спомняте ли си записа на медийния бос Любомир Павлов, изтекъл в "Преса"-та. В него Павлов казва: "... От него (от Цветанов - б.р.) зависи кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде! Знаеш, че сега се избира ВСС. От него зависи съдбата им в професионалния живот". Чест прави обаче на Асоциацията на прокурорите, че в публична позиция защити Тодорова.

А фактът, че да протестират на улицата излязоха съдии дава надежда, че не всичко е загубено и не дебнат отвсякъде Цвъкита.

И всичко това в условията на мониторинг от Брюксел. Представете си, ако (безсрочният) механизъм за наблюдение на работата на правосъдието и МВР го нямаше...

А в кулоарите на парламента правосъдният министър Диана Ковачева заяви днес, че Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да намери начин да преразгледа решението си за съдия Мирослава Тодорова - от гледна точка на обективност. Ковачева е председателстващ ВСС. Що мълча досега -денонощие след решението изведнъж прозря необективност или просто поддаква на премиера?

Ако ВСС преразгледа решението си, най-добре после да се саморазпусне предсрочно. Защото и изявлението на Ковачева си е политически натиск, нали - по закон изпълнителната власт не може да се меси в решенията на ВСС (?!!!).

Има и друг вариант - да реже със същата мярка и други провинили се като Тодорова съдии. И тогава да не подминава със забележка семейната приятелка на Цветанов.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар