*
Борба с вредителите

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ОЗАПТИ СТРЪВНИТЕ АПАШИ В СЕЛО МАЛОРАД, ЖАЛКО

|
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ОЗАПТИ СТРЪВНИТЕ АПАШИ В СЕЛО МАЛОРАД, ЖАЛКО

Над 30 кражби са извършени само за месец във врачанското село Малорад. От злосторниците обаче няма и следа, съобщава bTV. Посегнато е дори на храма, който е оставен без ток. Потърпевшите, които нееднократно са били обект на посегателства, са загубили напълно вярата си в институциите и държавата. Някои от тях в отчаянието си дори са готови на крайни действия.
„Сутринта, преди да изляза за работа, четири човека ми звънят, че са ограбени. Това е тука в последния месец почти всеки ден, изнасят какво къде има”, казва кметът на селото Петър Гарвански.

Няма празници за хората от Малорад. Преди два дни баба Тодорка Младенова останала без магаре. И доста умувала дали да съобщи в кметството, да не би да си навлече гнева на крадците.

Крадците не пожалили дори 89-годишен самотник от селото. Взели му две кози и овца. Според дядо Христо извършителите са местни.

За 9 месеца съседка на възрастния старец пък се простила с 9 овце. Безработната жена разчитала само на животните и сега не знае как ще я кара занапред.

„Житото почнаха да ми краднат, аз заключих с катинари, уж помагат катинарите, не са се сетили да ги разбият. Два мотора ми земаха от гаража, човек от квартала е, който знае какво имам, но не мога да докажа нищо. Полицията вика „ние сме с вързани ръце, не дават да ги биеме, иначе биха си казали”, казва Наташа Марковска от Малорад.

Кметът на селото вече не знае към кого да се обърне за помощ. „Обръщам се към Бойко Борисов и Цветан Цветанов да ни окажат незабавна помощ за охраната на тия възрастни хора в селото”, призова Гарвански. *** Пропищяло от набезите на крадци, борованското село Малорад заплаши, че ще спре да си плаща данъците, съобщава “Преса”. Кметът Петър Гарвански се обърна към вътрешния министър Цветан Цветанов с молба за помощ. В селото няма квартален полицай.
Разчитали на трима щатни от общината, но те отговаряли за голяма територия, обяснява кметът. Повод за недоволството на местните са зачистилите през последните месеци кражби. Според Гарвански те са 30, но официално регистрираните в МВР са 7. “В дворовете на хората не остана нито едно прасе. Крадат се овце, кози, зайци, кокошки и всичко, което става за ядене,” оплаква се управникът.

Сред последните потърпевши са 89-годишният Христо Девенски, от чиято кошара са откраднати две кози и една овца и Тонка Младенова, която се простила с единственото си магаре. В Малорад две трети от населението са безработни роми. Според кмета именно сред тях трябва да се търсят крадците. “Ако имаме квартален полицай, нещата ще се променят,” убеден и той./БЛИЦ


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар