*

НЕЩО ДОБРО ЩЕ СЕ СЛУЧИ

|
НЕЩО ДОБРО ЩЕ СЕ СЛУЧИ

На този свят има достатъчно хора, които надживяват децата си - и остават наполовина живи. Но малцина са тези, които имат силата, любовта и средствата да помогнат на други родители този ад да не ги застигне.

Дарението, за което нямаше да се разчуе - каквато е волята на дарителя, стана известно благодарение на практиката на кабинета на ГЕРБ стенограмите от заседанията на МС да се публикуват. Така се разбра, че човек, чиято 15-годишна дъщеря е починала от онкохематологично заболяване, е решил да дари 5 млн. лева, за да построи детска клиника. Има само две условия: болницата да е на около 2500-3000 кв. м и да носи името на дъщеря му - Лиа.

Родители на болни деца също обявиха, че ще подкрепят инициативата на Благой Владимиров (името стана известно заради регистрирането на фондация "Лиа). Защо да не го подкрепим и останалите българи? Нямаме нужда от "Българска Коледа", за да позволим нещо добро да се случи.

Още повече, че за разлика от президентската инициатива, където е изключително непрозрачно на какъв принцип се избират болниците и апаратурата, която да бъде закупена с дарените от всички нас средства по Рождество, тук всичко е ясно.

Макар и да е трудно за вярване, в България наистина има много дарители, някои пожелали да останат безименни (и нерекламирани). Някой, който е дал бус на деца с увреждания; друг, който редовно дарява храни, дрехи и играчки на социален дом и дори отвреме навреме играе футбол с децата; хора, изпратили пари, храна и лекарства на други хора в нужда; други, които отпускат стипендии за младежи или правят фондации за подпомагане на талантливи деца, стотици и хиляди българи, които превеждат малки суми, колкото им позволяват възможностите, по сметки на търсещи лечение...

Замислете се и ще видите, че познавате поне няколко такива хора и знаете за още толкова други. Способността да даряваш от сърце и това да те прави истински щастлив е дарба, а не задължение, защото "Дай и ще ти бъде дадено..."

Благодарение на десетки неизвестни българи в много села преди два века са положени началата на селските библиотеки към читалищата. Който пътувал и бил грамотен, купувал по няколко книги и давал. Жалкото е, че не навсякъде тези първи малки книжлета са запазени.

Благодарение на труда, дарен от други, са вдигнати стотици църкви и училища през Възраждането.

Във всеки един български град, чиято история може да се проследи до времената на римляните, може да се посочат даренията, направени от богати българи с мисленето на братя Христо и Евлоги Георгиеви. Като почнете от Свищов - Стопанската академия, Търговската гимназия, първото читалище, има дори и паметник на дарителите, Габрово и Априловската гимназия, направена със средства от Васил Априлов, Васил Рашеев, Николай Палаузов. В завещанието си Априлов написал: "...Директорът на това училище да го управлява според собствената си съвест и със страх от Бога..." В началото на миналия век до установяването на "народната власт" Софийският университет е управлявал близо 30 дарителски фонда, без да се броят учредените в негова полза към просветното министерство.

Български семейства - богати и не дотам богати, учредяват фондове за стипендии за бедни ученици. Като семейството на Мария Благоева, учителка във Втора девическа гимназия, която заедно със съпруга си Георги Благоев основават четири фонда на обща стойност 125 000 лв. в памет на покойната им дъщеря. Два от тях са за бедните ученици, а след като умира съпругата му, Благоев създава за Втора девическа гимназия още един фонд от 50 000 лева, този път на нейно име, отново за бедни ученички.

Да не правим поменници. Историите на българската благотворителност са много, но през 19-и и в първата половина на 20-и век, макар и смъртността да е била висока, те са свързани предимно с ... образованието. В развития и модерен 21-и век в България се дарява основно за лечение, за да бъде спасен нечий живот. Във времената, които идват, повече от всякога хора с проблеми ще се нуждаят от добрината на сънародниците си. Не от дехуманизираната държава.

В памет на децата си някои родители правят чешми. Този човек е решил да направи клиника. Нещо добро ще се случи. Нека този път мине без рязане на лентички от Бойко Борисов. За съжаление, едва ли ще се посвени - няма да пропусне такъв случай...


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар