*
Борба с вредителите

НЕЩАТА СА МНОГО, МНОГО ЗЛЕ

|
НЕЩАТА СА МНОГО, МНОГО ЗЛЕ

Kafene.net

Путин щял да идва. Имало покана от Обама за посещение в САЩ. България нямало да е много засегната от съкращението на европейския бюджет за следващите седем години. България била сред най-уважаваните партньори на САЩ, ЕС, ФБР, ЦРУ, ОЛАФ, Интерпол, най-добре усвоявала европейски средства, щяла да стане мост между Китай, Виетнам и ЕС, за Русия да не говорим - благодарение на България европейците ще получават руски газ /пише го в правителственото решение по въпроса/, от таксите в България щели да се увеличат пенсиите и да се строят музеи и стадиони. Освен това жизненото равнище се вдигало, хората живеели по-добре, макар да не го усещали. А след 10-12 години щели да получават европейски заплати. В Ракитово успешно се изпълнява програмата за енергийна ефективност, а СДВР се присъединява към Фейсбук.

Всичко това звучи от сутрин до здрач в опитоменото българско информационно пространство. Мед и масло. Ще трябва пак, като при Живков, да си купуваме обувки с дебели грайферни подметки, та да не се подхлъзнем.

Propaganda sukcesu се наричаше това явление при късния Герек /позабравен полски комунистически ръководител, чието управление роди Солидарност/. Пропаганда на успеха. Точно тя го свали, защото нещата бяха станали като в България сега - каквото чувам, не го виждам, каквото виждам, не го чувам.

Фанфарите, естествено, идват само от вътре. През недобре затъкнатите пролуки се промъкват забележки от Брюксел /избор на съдиите в КС, липса на сметища и завод за боклук, неотменените замени на гори, присъди от Страсбург/, крайно нетактични въпроси дали не се жертва европейския проект Набуко в името на Южен поток, и най-вече оглушително мълчание. Никой не пише на генерала, никой не му праща покани, та трябва пресцентърът на МВР да ги измисля.

И кой да кани представители на държава, в която конституцията е фикция. Тюркменбаши умря, а Путин, след като с българска помощ си свърши работата на Балканите, е зает с по-важни дела и го викна с половин уста в Анапа. Защо да се занимава повече, след като нещата са запечатани. Южен поток "има по-добри перспективи от подкрепяния от Брюксел план за конкурентен газопровод Набуко и ще е изгоден за Европа" - уверява Европа не руският президент, а българският премиер. Значи грижи с троянския кон, за който вече сме писали, че всъщност е магаре, няма.

"Само - црррр! Там на една муха изпили кръвта, тука на друга светили маслото; там вързали 50 - 60 души за рогата и ги карат на място злачно и на място покойно,/.../, тука връзват други и им четат баснята за вълка и агнето; там окачили едного на въже да се поизсуши. - "Но ние имаме училища, читалища, екзархия, литература, журнали, правдини - имаме младо поколение..."

Променило ли се е нещо от времето, когато са писани тези редове? Кой с ръка на сърцето ще каже, че в таз пуста земя не царува лъжа?

Конституцията, за каквато е мечтаел Ботев, не се спазва.Това, което става през последните дни в страната, освен, че е гавра с гражданите на републиката, показва, че нещата са наистина много, много зле. Откъм перспектива да се остане на власт също.

Обикновените командно-административни средства не стигат, тръгва се направо през законите като през лука. Блокира се конституцията. Не е ли това мечтата на всеки, който иска да управлява дълго и без контрол? Купува се открито, никой вече не си играе на задкулисни игри. Няма време. Нещата се изплъзват.

Ето, сега и специалисти от ФБР ще идват да се занимават с киберпространството. Дали ще проследяват измами с банкови карти, което могат да вършат и от централата си, или ще хванат изкъсо единствения анклав на свободното слово в България - интернет медиите?

Кога ли да очакваме в България първият задържан блогър? След като пратиха 40 полицаи да арестуват Босия за един /един!/ метнат по парламента домат и привикваха в следствието рапъри, които не харесвали управляващата партия, явно няма да е много далеч.

"Всички ли ще арестувате? Няма да ви стигнат РПУ-тата" - каза Сергей Станишев. Парадокс е лидерът на БСП да защитава именно Босия, но ролята на опозиция задължава.

Междувременно керванът си върви. Прокурор отказал да протестира оправдателната присъда по САПАРД. не е изключено да е прав, ако колегите му са забъркали юридическа каша, от която няма излизане. ГЕРБ няма вина за случая Марковска, твърди депутат от тази партия. Марковска /"случаят с нея не е диагноза за българското правосъдие, защото Конституционният съд не е част от съдебната система" - смята правосъдната министърка/ ще се пенсионира с всички полагаеми се облаги и бонуси. Онези, които не са имали нейния късмет, през април догодина може да получат по 9 лева, за да заживеят още по-добре. Парламентарният и извънпарламентарен алъш-вериш върви."Келепир има в тая работа. Хората пари натрупаха."


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар