*
Борба с вредителите

НЕПОКОРНИТЕ СЪДИИ ГИ УВОЛНЯВАТ, НАЛИ?

|
НЕПОКОРНИТЕ СЪДИИ ГИ УВОЛНЯВАТ, НАЛИ?

"Днеска си свършихме работата" така членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Божидар Сукнаров обясни решението на "правителството" на Темида да уволни председателката на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова.

В едно от многото писма на възмушение на съдии от цялата страна, които последваха, се казва, че решението "минава всяка граница на търпимост, защото в контекста на добре известните на всички ни обстоятелства разкрива истинската неспособност на органа на самоуправление на съдебната власт да отстоява независимостта й и да бъде гарант за пълноценното й функциониране".

Срещу уволнението застанаха различни политически лидери (в т.ч. и самият премиер Бойко Борисов). Недоволство изрази главният прокурор Борис Велчев. Не само за хората в съдебната система беше ясно, че в тази свършена от ВСС работа (по Сукнаров) няма нищо принципно.

"Това е показно на управляващите, една акция, която цели сплашване на представителите на съдебната власт", каза председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. Ако погледнем обективните факти, лесно ще видим, че решението на ВСС не е борба с бавното правосъдие. То е лично отмъщение заради системната борба на Съюза на съдиите срещу статуквото (дефектиралата кадрова политика на ВСС) и този, който открито се бореше срещу опитите на вътрешния министър Цветан Цветанов да опитоми съда.

Не е нужно да цитираме конституцията - нуждата от независим и компетентен съд не е на самите съдии, а на всички граждани.

Ами просто не ни харесваш

Съдия Мирослава Тодорова беше уволнена заради три просрочени дела (действително с големи срокове – 4, 3 и 2 години). ВСС не направи анализ на съдбата на тези дела и на причините, довели до забавянето. Не пожела и да разбере какво се е случило с написаните от нея решения през това време. Иначе щеше да види, че през последните седем години тя има една (1) отменена присъда (при разгледани около 30 дела месечно).

Говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова коментира в петък: "Две години Тодорова не е имала кабинет, с друга колежка е деляла един компютър, припомни говорителката на съюза на съдиите." На последния аргумент ВСС отговори, че това няма как да е така, защото съдиите по принцип си имат кабинети. По принцип (ако ще говорим така) и членовете на ВСС би следвало да имат високи морални и професионални качества, но уви - това не е случаят.

Съдиите от столичните съдилища работят при нечовешка натовареност. Всеки ден те трябва да правят избор между това да решат делото в срок или да го решат качествено, като отговорят на всички доводи на страните и да мотивират добре решението си.

Немотивираните решения, според закона се отменят. Делото се връща за ново разглеждане и така бързо постановеното решение всъщност се оказва причина за много по-голямо забавяне на процеса.

ВСС е органът, който трябва да създаде необходимата организация (достатъчно съдии и съдебни служители) така, че делата да се разпределят равномерно. Този състав на ВСС нито направи критерии за натовареност на съдиите, нито оптимизира щата на съдилищата. Аргументът беше, че това е сложно начинание и ВСС имал намален ресурс.

Запази статуквото, опитвайки се да насади страх сред магистратите. Посланието беше страшно - ако не слушате, винаги ще има за какво да ви накажем.

Едно от многото отворени писма, които дойдоха в подкрепа на съдия Тодорова, беше от съдиите от ВКС: "Ежедневната ни практика ни сблъсква с многобройни случаи на неспазени процесуални срокове, които не са получили дисциплинарна санкция. Отстраняването от съдебната система на съдия Тодорова, която е безспорен професионалист, създава впечатление за саморазправа с магистрат заради активната му обществена позиция."

Когато попитахме члена на ВСС Божидар Сукнаров (председател на дисциплинарния състав, предложил уволнението) дали има други случаи на уволнени заради забавени мотиви, той отговори, че има. Но не успя да се сети за нито един.

Въпрос на вкус

В началото на пролетта "Капитал" поиска от ВСС информация за налаганите от тях дисциплинарни наказания на съдии, които не спазват сроковете. Искахме да разберем какви са критериите, по които съветът наказва. Да потърсим зависимостта между броя просрочени дела, натовареността на съдията, продължителността на нарушението, съдбата на постановените от него актове (дали са забавени, но в крайна сметка са написани качествено и не са отменени.) Останахме втрещени, когато председателят на комисията по дисциплинарни производства Петър Стоянов (военен съдия от Варна, който през цялата си кариера на магистрат под пагон е решил вероятно толкова дела, колкото минават през ръцете на съдия от Софийския районен съд за една година) отговори, че ВСС всъщност няма подобна статистика. И ни предостави скудоумен доклад за дейността на комисията, от който не става ясно абсолютно нищо (вижте ги вляво).

Потърсихме информация за наказаните за просрочени мотиви съдии на страницата на Върховния административен съд, който разглежда жалбите срещу решенията на ВСС. Там видяхме, че в съда има само един-единствен казус на съдия, уволнен за забавяне на мотиви. Евдокия Найденова от ОС-Плевен. Тя е забавила над 50% от делата си (съдия Тодорова е забавила под 3%), а преди това е наказвана два пъти (с влязло в сила наказание) за същото провинение. Натовареността й е три пъти по-малко от тази на съдия Тодорова. Нищо лично, а?

Нарушенията на съдия Тодорова бяха установени при проверка, в която бяха открити и забавяния на други съдии от същия съд. Сред тях бяха Георги Ушев, Владимира Янева и Петя Крънчева. Само съдия Тодорова беше уволнена от ВСС. Съветът назначи Георги Ушев за шеф на спецсъда, Владимира Янева - за шеф на градския съд, а Петя Крънчева – за неин заместник. В петък Пламен Стоилов отказа да коментира това разминаване.

Друг от аргументите на ВСС за наказанието на председателката на ССБ беше, че заради забавянето едно от делата е било прекратено по давност. Никой обаче не се нае да коментира колко време делото е било в досъдебното производство преди да влезе в съда.

Всяка година в България се прекратяват по същата причина над 1000 дела от прокуратурата, а преди три години държавното обвинение трябваше да прекрати близо половин милион разследвания поради същата причина.

Няма нужда да търсите наказан за това прокурор. Няма да намерите. Обяснението идва от главния съдебен инспектор Ана Караиванова: "При тях по-трудно се очертават дисциплинарни нарушения, защото прикриват бездействието си с удължаване на сроковете."

Пламен Стоилов от ВСС в петък напарви признание за двойният аршин на съвета, като каза, че "физически нямало как съветът" да направи това.

Уволнението на председателката на Съюза на съдиите ще означава, че делата, които тя гледа, ще бъдат прекратени и ще трябва да започнат отначало. Става дума за десетки сложни казуси, сред които е делото срещу Антон Савов-Тони Мамата (което беше пред присъда), едно от делата "Софийски имоти", дела за корупция и т.н. и т.н. Как точно ще бъде защитен общественият интерес и ефективното правосъдие,, за което лицемерно ВСС прокламира при положение че с решението да бъде уволнена съдия Тодорова,тези дела ще бъдат забавени с няколко години.

Ясно е едно, че ВСС нито го е грижа за давността на делата, нито за ефективното правосъдие. Може би усилията му са насочени в борбата с корупцията? Не точно.

Ценностната система на ВСС

Ако отидете на страницата на Интерпол, ще видите, че сред издирваните българи е и Йосиф Йосифов, известен повече с прякора си Йоско от Костинброд. Той е обявен за издирване, след като изчезна в началото на юни 2010 г., след като полицаи атакуваха къщата му в софийското село Безден, но не го откриха. После щяха да разберат, че той е бил предупреден. Според столичен всекидневник някой му се обадил няколко часа по-рано и го е предупредил да "очаква гости." Една година по-късно ВСС ще установи, че прокурор Славов "поддържа активна двустранна комуникация с лица от криминалния контингент. Предприемал е действия за оказване на "помощ" по образувани срещу тях наказателни производства, давайки им съвети как да постъпват, провеждал срещи с други магистрати, при които се е интересувал за наблюдаваните от тях дела, като се е опитвал да облекчи положението на обвиняеми, подсъдими или задържани от органите на МВР". Или казано накратко - къртица. Информацията по казуса е секретна, но от малкото налична информация можем да разберем, че хората, които Славов е предупреждавал, са най-приближените до Йосиф Йосифов.

За това провинение ВСС го наказва с... понижаване в по-долната прокуратура за срок от три години. Наказанието е отменено от Върховния административен съд (ВАС) заради нарушени от ВСС правила по време на дисциплинарното производство.

С още по-леки наказания ВСС реши да санкционира магистратите от имотния скандал Приморско. Сред тях беше и председателят на апелативния съд в София Веселин Пенгезов, който подаде сигнал срещу Тодорова. Тогава членовете на ВСС отказаха да ги уволнят с мотив, че са "дали много на обществото".

Съдебният съвет произведе толкова нефелни решения, че всичките магистрати бяха оневинени от съда. В началото на скандала именно съдия Тодорова подписа писмото на Съюза на съдиите, с което призова ВСС своевременно и категорично да реагира на скандала с имотите на "бедните" роднини на четирима магистрати, защото има реална опасност възмущението към неколцина да бъде насочено към почтените съдии.

Това не е всичко. Миналата година ВСС не пожела да провери информацията, че един от членовете му – Светла Данова, с действията си като съдия в СГС е улеснила крупна имотна измама в центъра на София. Нито намери за необходимо да санкционира друг негов член, Иван Колев, за това, че вместо да съобщи на прокуратурата, открито посочи титулувания като съдебен лобист Красимир Георгиев, станал известен като Красьо Черния, и по този начин компрометира разследването за търговия с влияние.

Иван Колев беше сред петимата членове на ВСС, които предложиха образуването на дисциплинарно производство срещу председателката на ССБ. Светла Данова пък написа решението за уволнението й.

Мотивите за уволнението на съдия Тодорова са прозаични и очевидно не са плод на почтена и последователна дисциплинарна политика. Те са част от целенасочената атака, която съветът започна, след като лично вътрешният министър припозна съдията като "основния си критик".

В четвъртък съдиите от трите софийски съдилища и ВКС изпратиха отворено писмо, с което призоваха на протест. Те казаха, че има основателни съмнения обаче, че решението е изпълнение на политическа поръчка, чиито цели са прозрачни - "всякакви опити за промяна на статуквото да се унищожат в зародиш".

В петък на протеста дойдоха съдии, прокурори, адвокати, неправителствени активисти, граждани, и дипломати. Те протестираха срещу статуквото.

Именно статуквото уволни основния си критик. Същото това статукво, заради което хората не вярват на съдебната система.
Съдия Тодорова: Не се чувствам жертва


Не отричам забавянето на делата. Разглеждам себе си като проблем на съдебната система. Не се чувствам жертва, защото има механизъм на защита. Може да съм обект на репресия, но има съд и аз вярвам в него. Освен това има и наднационална защита. Изпитвам дълбоко неудобство от забавянето, но съм направила всичко, на което съм способна. Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), освен че е унизително, е и несправедливо. Аз разбрах от вас, защото ВСС не ме уведоми за това заседание, не ме изслуша, а докато са вземали решението, бях дежурен съдия. Сутринта в 8.45 четох присъда. Факт е, че от предишния ден пак от медиите разбрах, че ще се решава въпросът дали да бъда уволнена.

Това беззаконие е още по-драстично, когато става въпрос за съдия, призован да дава обективно правосъдие. Знаете, че подсъдимият в наказателния процес има право на последна дума. Оказа се, че българският съдия няма такова право и не бях изслушана. Това решение, освен че е унизително, е и несправедливо. Безотговорно е, след като съм наказателен съдия. Съдът, който е започнал да събира доказателствата, чете присъдата накрая. До края на този месец имам насрочени 5 заседания, 3 от тях са по едно дело, най-старото, което разглеждам в момента. По него към настоящия момент са разпитани 56 свидетели. Провела съм 27 заседания за по-малко от година. След като е взето това решение, аз трябва да престана да гледам това дело. Давам пример само с едно дело, но има и други такива дела. Само тази седмица съм обявила за решаване на 6 дела. С моето уволнение едва ли някому ще стане по-лесно. Смея да твърдя, че ВСС често се държи като прокурор и екзекутор и този ВСС не реши нито един проблем, а създаде нови.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар