*
Борба с вредителите

НЕОФИТОВИ ЧЕТЕНИЯ „ЛИЧНОСТИ, ИНСТИТУЦИИ, ТРАДИЦИИ В ОБРАЗОВАНИЕТО И ДУХОВНОСТТА“

|

Студенти и докторанти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ взеха участие в Неофитовите четения, които се проведоха в Банско. Събитието е част от програмата за националните чествания по случай 230 години от рождението на Неофит Рилски.

Студентско-докторантският семинар бе открит от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Той изказа своята благодарност към ръководството на Югозападния университет за съдействието при изготвянето на цялостната програма, чрез която се отбелязва годишнината.

Приветствие към студентите и докторантите отправи и ректорът на Югозападния университет проф. д-р Борислав Юруков. Той им пожела да бъдат достойни последователи на делото на големия български просветител.

Проф. д-р Валентин Китанов, който беше модератор на събитието, подчерта, че идеята на организаторите е Неофитовите четения „Личности, институции, традиции в образованието и духовността“ да се превърнат в ежегодни. Всички участници ще получат сертификат, а докладите ще бъдат издадени в електронен сборник.

По време на дискусията, след края на първата сесия, деканът на Правно-историческия факултет доц. д-р Николай Марин поздрави студентите за труда, който са положили при разработването на своите доклади.

На семинара присъстваха още кметът на община Банско Иван Кадев, Негово Преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий и зам.-председателят на организационния комитет на честванията доц. д-р Димитър Тюлеков.

Второто събитие за деня се състоя във фоайето на читалище „Никола Вапцаров – 1894“. Изложбата, озаглавена „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветиел, основоположник на новобългарското образование“, бе открита от проф. д-р Валентин Китанов. Тя е по проект на Националния музей на образованието – Габрово, осъществен с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма „Култура“ за 2023 г.

След изложбата жителите и гостите на Банско имаха възможност да присъстват на театралния спектакъл „От корен, към върха“, посветен на живота и делото на Неофит Рилски. Програмата ще продължи със Света литургия в църквата „Света Троица“, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред бюст-паметника в родната му къща.

 

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар