*
Борба с вредителите

"НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ПРОСТО"

|
"НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ПРОСТО"

На 21 май 2008 г. пред дома си в София е отвлечен бившият президент на футболен клуб "Литекс" Ангел Бончев. Отрязани са му два пръста, поискан е висок откуп за освобождаването му.
При предаването на част от парите след месец и половина е отвлечена съпругата му Камелия.

Освободеният Бончев получава SMS от похитителите с указания да дари пари на фондация, която се рекламира по Би Ти Ви, и това да бъде излъчено в централната й емисия. След като обявява от екрана, че дава 157 000 евро на фондацията "Утре за всеки", съпругата му е освободена.

Т.нар. фондация охотно приема "дарението-откуп". Шефката й коментира, че от прокуратурата не са се интересували от съдбата на тези пари, и обявява, че с тях ще строи център за рехабилитация на жени, болни от рак. Бончев я цитира, че на призивите му да върне парите отговаряла, че "няма сила на земята, която да я накара". В построения център се предлагат платени процедури, СПА и масажи.

Предполагаемата банда за отвличания е заловена и започва разследване, което стига до съда. Жертвите обаче са лишени от право да претендират за имуществени вреди в рамките на наказателното дело (а по гражданските дела се плаща висока такса).

Освен това според прокуратурата няма данни, които да свързват фондацията с подсъдимите. Същият е резултатът от проверка на ДАНС след писмо от правосъдния министър Маргарита Попова.

Камелия Бончева се разболява от рак и семейството й събира пари лечение. През януари т.г. отвлечените, които са разчитали, че полицията ще блокира преведената сума до изясняване на случая, завеждат дело срещу фондацията за обявяването на договора за дарение за нищожен, тъй като е сключен под заплаха.

В понеделник се състоя първото заседание по него, а адвокатът им коментира, че клиентите му са готови на споразумение, но нямало никакъв знак за това от страна на т.нар. фондация.

Както гласи първият читателски коментар в dnevnik.bg, "Нема такава държава просто".


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар