*
Борба с вредителите

НЕЛЕГАЛНИТЕ ТАКСИТА СА ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ВЪВ ВИДИНСКИЯ ТРАНСПОРТ

|
НЕЛЕГАЛНИТЕ ТАКСИТА СА ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ВЪВ ВИДИНСКИЯ ТРАНСПОРТ

Десетки транспортни фирми в България на ръба на банкрута заради нелегалните в бранша. В една от най-бедните общини в Европа - Видин, незаконните таксита са огромен проблем от години.

Във Видин има няколко вида транспорт - автобуси, таксита и нелегални таксита.

„Изземват пътниците, а нашите автобуси стоят празни. На ръба се да спрем. Нито сме способни да изплащаме заплатите на водачите, нито осигуровките”, коментриа Дочо Душанов, собственик на автобусна фирма.

Всъщност фалшивите таксита са частни автомобили, които чакат клиентите си по спирките. Те работят по маршрутите на автобусите, а цената на билета е същата като на транспортните фирми. С тази разлика, че в колата не получавате билетче или касова бележка.

Контролът върху нелегалните таксита е почти невъзможен. ДАИ не може да проверява частни автомобили, КАТ пък нямат право да контролират превозвачи. Така единственият ефективен начин за противодействие остават съвместните операции.

„Хората от селата използват този превоз като по-удобен. Те не отчитат негативните последици. Една жена загина в точно такъв автомобил. Нейният съпруг първоначално каза, че пътувала след като е заплатила, а впоследствие пред съда се отказа от първоначалните си показания и това, ако не е фрапиращ случай, здраве му кажи”, допълва Ваньо Димитров, началник на охранителна полиция във Видин

Само през миналата година КАТ и ДАИ са направили 32 акции срещу незаконните превозвачи. Всички съставени актове обаче падат в съда заради оттеглени показания на клиентите.

„Тези, които ги возя никой нема да каже, че съм им взимал пари”, каза шофьор на такси.

Димитров допълни, че за съжаление се оказват безсилни да се преборят с нерегламентираните превози на пътници

Според полицията проблемът е в нормативната база.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар