*
Борба с вредителите

НЕДОБРЕ ЗАБРАВЕНО СТАРО...

|
НЕДОБРЕ ЗАБРАВЕНО СТАРО...

Росен Босев
Капитал

Трагикомедията "ГЕРБ избира конституционен съдия", която тресе държавата вече няколко месеца, е все още далеч от своя епилог. Докато управляващите "търсят ваксата", която да ги отведе към успешен избор, работата на Конституционния съд е блокирана и той не може да разглежда нови казуси.

Щетата от проваления избор на Марковска, а после и на Гугушева, беше тест за институциите. За прокуратурата, която разследва корумпираните магистрати (в основата на двамата неслучили се кандидати седят обвинения в корупционно поведение), за ВСС – който има отношение към етичния скрийнинг на магистратите, за парламента – който организира процедурата за избор. Те трябваше да се обърнат назад и да се разберат защо се случи всичко това, за да не се повтори то отново.

След случая "Марковска" на два пъти към ВСС беше отправян апел да направи анализ на скандалите, защото те показаха дълбоки системни проблеми.

Висшият орган по управление на съдебната система игнорира писмата на Съюза на съдиите и на шест неправителствени организации, които настояха за задълбочено осмисляне на случилото се. Този призив беше мотивиран с факта, че ВСС е в навечерието на избора на най-властовата длъжност в държавата – главния прокурор, който ще се проведе следващия четвъртък.

А ако ВСС не си даде сметка как е допуснал всички смущаващи факти за кандидатите да останат под повърхността и защо задкулисието продължава да е водещ механизъм за кадруването, това е сигурна гаранция, че това ще се случи и при избора на главен прокурор.

Две важни подробности

От фиаското с избора на Марковска проличаха ясно два много важни и базови проблема, без разрешаването на които реформата на правораздаването просто няма как да се случи.

Първо - неслучайното разпределение на делата във Върховния административен съд (ВАС) - институцията, която на последна инстанция контролира законосъобразността на актовете на изпълнителната власт, съдебните назначения и наказания и нещо много важно – произнася се по жалби срещу решения на избирателните комисии.

До номинацията й за конституционен съдия Венета Марковска беше дългогодишен зам.-председател на съда и като такъв е участвала пряко в определянето на съдебните състави, които гледат делата. Публично е известно, че има поне няколко механизма за "подбор" на предвидими магистрати. А симулацията на случайно разпределение на казусите улеснява възможността за търговия с техния резултат.

Другият проблем покрай случая с Венета Марковска, който ВСС отказа да анализира, беше практиката на прокуратурата да колекционира разследвания срещу магистрати, образувани срещу "неизвестен извършител".

В навечерието на клетвата й като конституционен съдия прокуратурата (в лицето на и.д. главния прокурор Бойко Найденов) изведнъж се сети, че от две години има разследване за търговия с влияние, което обаче се води срещу неизвестен извършител. Този факт беше основният мотив на президента да напусне церемонията, преди Марковска да се закълне, и по този начин (според председателя на КС Евгени Танчева) да стане причина за прекратяването на церемонията.

На този фон нито обществото, нито поне членовете на ВСС разбраха дали има висящи производства срещу "неизвестен извършител" (в службите ги наричат отворени дела), свързани с работата на тримата кандидати. А това може да се окаже ключ към тяхната независимост. Или по-скоро - зависимост.

Където "Марковска", там и Гугушева

Отказът на управляващите и техните подопечни във ВСС да разберат защо им се случи аферата "Марковска" е и причината за последвалия сходен по сюжет скандал – с Галя Гугушева.

Номинацията се случи с благословията на премиера Бойко Борисов, който даде мандат на парламентарно непредставеното ръководство на СДС да излъчи кандидатура. Тъй като депутатите от СДС отказаха да участват в заверата (за което бяха надлъжно отстранени от партията), Гугушева беше предложена от независими, но иначе финансирани от ГЕРБ депутати.

Писмените мотиви за издигането на кандидатурите бяха семпли. Депутатите нямаше нужда да се обясняват много – тя е юрист от 22 години, ходила е по семинари - значи е висок професионалист. Не е наказвана дисциплинарно, дори е награждавана на кръгли годишнини – съответно има високи морални качества.

Фасадната процедура по проверка на професионалните качества видяхме и при избора на членове на ВСС от парламентарната квота, но тя беше възприета и от самия състав на кадровия орган на Темида, при провеждането на избора на директор на следствието.

Всичко, което научихме в дните, последвали номинацията на Галя Гугушева, показa, че нещата са сбъркани тотално. Всички съмнителни имотно-финансови факти около нея и семейството й бяха установими с проста проверка. А преди да бъде предложена за КС, тя беше зам.-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура – институция, която беше създадена от ГЕРБ, за да покаже волята им за борбата с организираната престъпност.

Ескалиращите разкрития и серията от сигнали, които последваха издигането на кандидатурата й провокираха парламентарната група на ГЕРБ, която реши да не я подкрепи. Последното вдъхна невиждана смелост на иначе независимите ВСС и прокуратура. Първите започнаха проверка и веднага установиха нарушения. В синхрон прекият ръководител на Гугушева – шефът на апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов (и кандидат за главен прокурор) я освободи като свой заместник.

Между другото, за да заеме този пост, Галя Гугушева преди две години премина през избор, който освен конкурс включваше и проверка от Етичната комисия на ВСС. По това време последната беше председателствана от митичния Цони Цонев – същият, който стана символ на двуличието в борбата срещу корупцията и наложи двойния стандарт като принцип в практиката на предишния състав на съвета и така си спечели главна роля във всеки доклад на ЕК.

Помните ли какво се случи с него? ГЕРБ го припозна за достоен член за съдебния инспекторат. И дори се договори с колегите депутати от ДПС и БСП, за да го изберат. След остри реакции на неправителствените организации и ЕК Цонев беше помолен от Бойко Борисов да се оттегли и той го послуша. Познато, нали?

Нито депутатите от ГЕРБ, нито Бойко Борисов тогава се замислиха защо така се случи. Обществото обаче знаеше - Цонев се оттегли заради външния натиск.

Симулация на избор

В контекста на тези нерешени системни проблеми следващата седмица ще се случи и изборът на главен прокурор. Ситуацията става още по-мрачна поради факта, че ВСС прие правила за избор на главен прокурор, около които има сериозни съмнения дали въобще могат да осигурят честен избор и да гарантират запазване тайната на вота. Без мотиви ВСС отхвърли предложението на четирима от членовете му да изготви конкретните изисквания за длъжността ("профил", очертаващ професионалните и личностните качества на лицата, които ги заемат) и предварително да ги оповести, за да има ясни и експлицитни критерии, по които да бъдат оценявани кандидатите.

Не беше приета идеята и да има специална комисия, която активно да събере, анализира и провери всички сигнали и налична информация за кандидатите. Тази дейност беше раздадена на три от постоянните комисии, всяка от които ще изготви отделно становище, което създава предпоставки за пропуски и непълноти (както е било досега.)

Сериозен проблем има и около начина, по който бъде гласувано – през електронната система вместо с интегрална бюлетина.

Така изборът няма да е еднократен акт (или двукратен – ако има балотаж), а ще се проведат три отделни гласувания, като след всяко ще се обявяват резултатите. Това предложение, което беше мотивирано с обяснението "живеем в XXI век", е пряко обвързано и с реда, по който ще се гласува за кандидатите.

Извънредно за този избор ВСС прие това да се случва не по азбучен ред, както винаги е било, а по реда на постъпване на кандидатурите. Минути след като правилата бяха приети, петима членове на ВСС вече бяха внесли номинацията на Сотир Цацаров.

ВСС вече на два пъти отлага обсъждането на въпросите около процедурните правила въпреки призивите на неправителствения сектор, правосъдния министър и дори един кандидатите – Сотир Цацаров. Последно тази седмица членовете на съвета Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов внесоха извънредна точка за обсъждането им, но тя беше отхвърлена.

Мотивът - от председателката на правната комисия във ВСС и бивш депутат от ГЕРБ Юлиана Колева: "Една значителна част от колегите в момента отсъстват от заседанието." А истината е, че сред "значителната част от колегите", които отсъстваха, беше и председателят на ВАС Георги Колев, който твърдо се е наложил като двигател на задкулисните схеми в съвета. По този начин ВСС реши да отложи и евентуално промени правилата за избор на главен прокурор буквално два дни преди гласуването.

А то, както по всичко личи, няма да бъде мотивирано от професионалните и моралните качества на кандидатите, а от задкулисието. Ако ще и скандал да стане.

Потърсихме тримата кандидата за главен прокурор на които зададохме едни и същи въпроси. Двама от тях - Галина Тонева и Борислав Сарафов отговориха. Фаворитът на управляващите - Сотир Цацаров отказа.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар