*
Борба с вредителите

НЕДЕЛЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

|
НЕДЕЛЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

Пленумът на БСП е сред основните теми на днешните български вестници. "БСП за отмяна на плоския данък и по-високо облагане на богатите" - резюмира "24 часа" и пояснява: БСП се обяви за връщане на прогресивното подоходно облагане и по-високи данъци за "богати и най-богатите. Това се случи четири години след като правителството на Сергей Станишев въведе т.нар. плосък данък, припомня вестникът.

Членовете на Националния съвет на БСП дискутираха по управленския проект на партията за данъчната и финансовата политика в продължение на два часа. Авторът на документа е Румен Овчаров. Той отбеляза, че трябва да бъдат освободени от облагане ниските доходи. Бедни - данък нула, масовият българин ще си остане на 10% и праг за богатство, чийто доходи месечно са над този праг, ще му сложим 20 или 30 процента. Това е предложението на бившия икономически министър по време на тройната коалиция Петър Димитров.Въпросът за отмяната на плоския данък се повдига периодично в средите на левицата, в това число от доскорошния президент Георги Първанов по време на икономическите дискусии, които организираше като държавен глава. писмо до Националния съвет Първанов отбелязва, че е предлагал плоският данък да е предмет на вътрешнопартийно допитване.

В документа, определен от Овчаров като "стратегическа управленска визия на БСП", залегна и необходимостта от ясни критерии и формулировки как държавата избира банките, с които работи. Социалистите се обявиха и в подкрепа на проекта за АЕЦ "Белене" Енергетиката е един от малкото сектори, който работи ефективно, каза Овчаров и добави, че не можем "да робуваме на идеологеми или на натиск", каза Румен Овчаров.Бившият вътрешен министър и смятан за близък до Георги Първанов - Румен Петков, поиска неотложни мерки и БСП като парламентарна опозиция да заяви, че има "престъпно бездействие" на правителството по проекта "Белене". "Операта "Набуко" очевидно няма да се играе в България, защото тръби има - газ няма", смята още той.БСП предлага мерки за укрепване на приходните администрации за подобряване на събираемостта на данъците, както и за регулярно издължаване на държавата към бизнеса. Румен Овчаров подчерта и усилията на БСП за поддържане на стабилността на банковата система, както и необходимостта от електронно правителство, четем в "24 часа".

"Първанов се скри от БСП", пише по темата "Монитор". Бившият председател на соцпартията не се появи на първото заседание на Националния съвет след завръщането си в червените редици. Въпреки че президентът не е член на този състав на пленума, като бивш председател на партията той може да участва в него право и още преди дни стана ясно, че е добре дошъл на форума. Първанов обаче удостои социалистите с изпратено писмено обръщение, сочи вестникът.

Одитори на Сметната палата влизат на проверка в , както и в Националния осигурителен институт, съобщава "Труд", като цитира председателя на Сметната палата Валери Димитров. Ще се проверяват обществените поръчки, проведени от двете институции. Проверката в здравната каса е част от планираните за тази година одити и няма общо със смяната на ръководството. В петък шефката на НЗОК Нели Нешева подаде оставка, след като ден по-рано обяви, че за миналата година си е дала бонус от 12 156 лв., така оценила труда си. Според Димитров нямало нищо лошо в това заплатите на заемащите държавни постове да се обявяват публично. За това са нужни законови промени, тъй като в момента хората на такива постове не са длъжни да декларират доходите си, въпреки че това важи за имуществото им. Председателят на Сметната палата каза още, че ръководителите в администрацията трябва да са професионалисти и да получават по-големи заплати. Ниските им възнаграждения се дължали на големия брой чиновници. За първи път ще се прави проверка и в Националната служба за охрана и Националната разузнавателна служба, които са под шапката на президент.

83 столични и върховни съдии са се подписали под призив към Висшия съдебен съвет (ВСС) да изпълнява функцията си да осигурява независимостта на съдебната власт, четем в "Труд".Те упрекват съвета в бездействие след “недопустимите нападки и обругаване на съда от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов”.“Стигна се до абсолютно неприемливата ситуация членове на ВСС да изразят негативно отношение към съдии, упражнили правото си да изразят открито мнение по въпроси, пряко свързани с независимостта на съдебната власт”, се казва в писмото, пратено в съвета още в сряда.

Сайтът, на който холандци могат да се оплакват от граждани на Централна и Източна Европа, има огромен успех в Холандия, пише "Стандарт" вестникът цитира интервю за ТВ7 на лидера на Партията на свободата Хеерт Вилдерс, който инициира създаването на страницата в интернет. "Нямаме нищо против жителите на Централна и Източна Европа, но определени групи от тези страни създават проблеми в Холандия. Те извършват много престъпления, отнемат работни места на местните хора и използват социалната ни система. Все пак на сайта има възможност както да се оплачеш, така и да обявиш, че нямаш никакви неприятности с българите и румънците", обясни Вилдерс.Той бе категоричен, че целта е резултатите от сайта да бъдат представени на холандското правителство. "Имаме сигнали за престъпления, за пиянство на публични места. Властите трябва да са наясно с всичко това и да вземат мерки".Вилдерс допълни, че е категорично против оставането на България и Румъния в Европейския съюз. "Тяхното изхвърляне обаче не е възможно, тъй като ние нямаме мнозинство в парламента, а те вече са пълноправни членки на съюза".

След остъклените балкони Столичната община се заема и с гаражите, пише "Стандарт". От общината са се заканили до края на пролетта да са готови с пълната регистрация на незаконните гаражи. По предварителни данни в София тези постройки са 4 - 5 хиляди.Първоначалният опис на незаконните гаражи по районните общини все още не е приключил. На този етап служители на общината номерират с боя гаражните клетки. На всяка от тях се поставя и съобщение, с което собственикът се приканва да регистрира гаража си в общината. „След като се направят регистрациите, районните администрации трябва да им предложат вариант за решаване на проблема - дали да се запазят, по какъв начин, дали да се премахват. За тези гаражни клетки, които не са се явили след тази номерация, се счита, че са на неизвестен извършител и се преминава към премахването им,” обясни арх. Влади Калинов от Дирекция "Контрол на строителството" в Столична община пред бТВ.Въглищата свършват до 10 дни, пише "Монитор". Причината е, че запасите в складовете вече са на изчерпване, а доставки от Русия, на която основно се разчита за тази суровина, не могат да бъдат направени, защото пристанищата и реките са замръзнали.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар