*
Борба с вредителите

НЕДЕЛЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

|
НЕДЕЛЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

Точно 455 престъпници са били помилвани от началото на мандата на президента Георги Първанов и вицето му Ангел Марин от 2002 г. до края на 2011 г., научаваме от “Труд”. Вестникът се позовава на информация, публикувана на сайта на президентството и от данни на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” на Министерството на правосъдието (МП), която изпълнява указите за помилванията. По конституция “президентът на републиката упражнява право на помилване”. Първанов прехвърли това си правомощие на вицепрезидента Марин още в началото на първия им мандат. Кои са “спасените” и за какви престъпления са били осъдени е най-строга тайна. Оправданието е: законът за защита на личните данни. От информацията на МП се вижда, че сред получилите милост има хора с наказания, които се налагат за най-тежките престъпления - убийства, отвличания, въоръжени грабежи.

“Осем българи на италианския Титаник до късно снощи бяха в неизвестност. Най-големият лайнер на Ботуша "Коста Конкордия" с над 4000 души на борда удари риф и се преобърна срещу бреговете на Тоскана”, е водещата новина за “Стандарт”. Потвърдена бе смъртта само на трима души. Близо 70, сред които и нашите сънародници, се издирват по море и суша. Седем от нашенците работят на кораба, а един е бил турист. Досущ като Титаник "Коста Конкордия" попада на подводни скали, които правят 70 метра пробойна. В резултат лайнерът започва да се пълни с вода и се обръща. Това става час преди полунощ. По това време много от пасажерите са в ресторанта. При сблъсъка токът изгасва и хората започват да падат един върху друг. В паниката мнозина скачат в леденото море и с плуване се опитват да се доберат до близкия бряг. Чак след час и половина пристигат първите спасители.

Инспекторатът на МВР е започнал разследване за разкриването на обстоятелствата, при които задържаният за отвличането и убийствата на Мирослава - Стойчо Стоев-Чочо, се самоуби в присъствието на полицаи от ГДБОП, съобщава “Труд”. 36-годишният мъж се застреля, след като спецполицаите го отвели за повторен оглед в дома му в Перник в четвъртък. “Пълни глупости!”, така категорично определи пред “Труд” шефът на ГДБОП Станимир Флоров появилите се версии, че Чочо се гръмнал с пистолет на един от придружаващите го служители на МВР. Според него някой се опитвал нарочно да злепостави вътрешното министерство, че не си е свършило работата. “Ние не сме роботи и допускаме грешки. Тази грешка е вследствие на напрежението и денонощната работа на колегите”, обясни антимафиот № 1. И допълни, че вероятно ще бъдат наказани полицаите, които са допуснали Чочо да се самоубие. Според запознати през цялото време Стойчо Стоев е бил с вързани ръце на гърба. Когато помолил да влезе в тоалетната, белезниците били преместени отпред. Той посочил една врата на антимафиотите и те го пуснали да иде в нея, като смятали, че там е клозетът. Всъщност там бил килер, където Чочо държал пистолет “Глог”. Източници от МВР определили като грешка факта, че никой от спецполицаите не е проверил предварително помещението и не е придружил Чочо. Така задържаният е можел да застреля и някой от служителите на ГДБОП.

2000 лв. глоба ще плати Марин Т. от Симитли на родителите на 6-годишно дете, ухапано от негово куче, реши районният съд в Благоевград, пише “24 часа”. На 31 март 2011 г. по обед детето си играело на улицата, когато му се нахвърлила каракачанска овчарка, започнала да го хапе по главата и разкъсала ухото му. Съседи и бащата успели да измъкнат момченцето и го закарали в болница. След няколко месеца раните заздравели, но останали белезите. След случката детето се променило много - станало страхливо, плашело се от всеки шум, не искало да остава само. Сега, когато върви по улицата и види каквото и да е куче, изпитва панически ужас, обяснил бащата пред съда. Две седмици след инцидента каракачанката, която нападнала играещото момче, била умъртвена от ветеринарните власти.

“Питбули наръфаха 7-годишния Тихомир от врачанското село Попица. Първокласникът бил нападнат докато вървял с баща си Христо Кирилов по улица в селото. Огромните песове се хвърлили точно на детето, което заради студа било екипирано с дебело яке с качулка и грейка. Дрехите му били накъсани, но го отървали от много по-сериозни травми. Въпреки това зъбите на едното куче се впили дълбоко в лявото му краче. Дребосъкът бил отърван от баща си и стопанина на питбулите Пламен Г., който веднага изтичал и ги прибрал”, четем в “Стандарт”.

Протести от София през Варна до Лондон организираха българи срещу добиването на шистов газ, информира “Стандарт”. За първи път недоволството срещу добива бе подкрепено и от наши емигранти, които се събраха на площадите в Копенхаген, Лондон и Париж. У нас по едно и също време протести имаше в София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Смолян, Благоевград и Казанлък. Сълзи от мъка по Добруджа сложиха началото на недоволството срещу добива. Синтия Недялкова от Добрич се включи към протестиращите търновци и се разплака от мъка по унищожаването на житницата на България, което ще се случи, ако проучването за шистов газ започне. По думите й добивът е опасен, защото процесът не може да бъде контролиран. Като пример тя даде Германия, където хората не използвали водата от чешмата. Синтия се просълзи и помоли управляващите да се смилят над Златна Добруджа и да не разрешават проучването да започне, разказва изданието.

“Добивът на шистов газ е нова технология не само за България. Да се отрича априори е първобитно. Да се защитава с голи гърди на амбразурата е глупаво. И двете страни трябва да насочат енергията си за гаранции от държавата за пълен контрол и 100% прозрачност на всяка стъпка от процедурата. Останалото, включително мораториум под натиск, е безсилие”, коментира Красимира Георгиева в “Труд”.

Арестуваният след гонитба в петък с подкуп от 21 000 лв. районен прокурор на Шумен Румен Пенчев е купувал и продавал жилища и коли през последните години, става ясно от декларацията му пред Сметната палата, разкрива “24 часа”. Първото огласяване на имуществото му е от 2007 г. Тогава Пенев е назначен за младши прокурор в Шумен. Декларира апартамент от 60 кв. м в Русе, от които на негово име се води половината. Жилището е придобито през 1998 г. срещу 16 000 лв. Другата половина е на името на Наталия Минчева Пенева. По това време Пенев има и 35 дка земя в Завет, придобити през 2004 г. Декларирал е дружествен дял от 10% за 500 лв. в "Мираж Трейд" ООД - Русе, също на името на Наталия Пенева. В началото на 2008 г. прокурорът отново подава декларация пред Сметната палата. Посочил е 1/2 идеална част от апартамент 59 кв. м в Русе и фолксваген за 4000 лв., купен със заеми. Декларира и 20 000 лв. банков кредит от ОББ - Русе. През 2009 г., вече като прокурор в Шумен, обявява две жилища в Русе - с площ 57 и 39 кв. м. Записани са на негово име. Цената за придобиването им е общо 47 000 лв. Под правно основание за придобиване пише покупко-продажба в полза на трето лице. Произходът на средствата също е от трето лице. През същата година е извършил прехвърляне на двата имота - по-големия за 47 000 лв., а жилището от 39 кв. м за 22 000 лв., както и на 35-те дка нива в Завет срещу 4634 лв. Тогава си прави влог от 28 000 евро в ОББ, като произход на средствата посочва възмездни сделки. Обявява и 73 000 лв. доходи от прехвърляне на права или имущество. През 2010 г. Купува ауди за 1200 лв. и БМВ за 1000 лв. с пари от заплата. Продава фолксваген за 500 лв. и ауди за 1000 лв.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар