*

НЕДЕЛЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

|
НЕДЕЛЕН БЪЛГАРСКИ ПЕЧАТ

Държавата ще плаща таксите за детска ясла и градина на ромчетата, които са от социално слаби семейства. Това предвижда правителствен план за интеграция на ромите до 2015 г., съобщава “24 часа”. Плащането на таксите е заложено за тази и следващата година, като средствата за тях са от заем за 40 млн. евро от Международната банка за възстановяване и развитие. Част от него ще се харчи и за кампании сред ромските родители за ползите от предучилищното образование. За да се обхванат максимален брой деца, ще се откриват почасови, сезонни и съботно-неделни групи в детските градини. Изрично обаче е записано, че трябва да започне поетапен прием на ромчета извън кварталите, в които живеят, за да се реализира образователната им интеграция. 10 млн. лв. за изграждане на социални жилища за роми планира да похарчи правителството от 2012 до 2014 г. Средствата трябва да дойдат чрез европейската оперативна програма за регионално развитие. С други 5 млн. лв. от нея трябва да бъдат ремонтирани общинските жилища, в които сега живеят социално слаби роми. Същата сума е предвидена и за реконструкция на обекти, свързани с образованието на представители на етноса.

Стотици хиляди хора осъмнаха без ток и вода в събота, след като снегът, придружен от вятър, скъса жици на доставчиците на ток - ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, пише “Труд”. По неофициална информация над 600 000 домакинства в цялата страна са изпаднали в бедстващо положение. Над 400 селища и курорти останаха не само на тъмно, но и без вода заради неработещите помпи на водните дружества, които се захранват с електричество. Час и половина прекараха туристи в лифта над Банско заради спрения ток, разказва изданието. Най-критично беше положението на магистрала “Хемус” в посока София. Пътят остана блокиран цял ден. В ранните часове в събота проблеми имаше и на магистрала “Струма” между Перник и Долна Диканя. Освен времето причина за задръстванията бяха аварирали заради износени гуми тирове.

"Тръгнахме около 10 ч. Пътят въобще не беше чистен. Нямаше и полиция, която да ни предупреди, че заради катастрофа има 10-километрова колона от коли преди първия тунел на "Витиня", разказа потърпевша от блокадата на магистрала “Хемус” пред “24 часа”. Нейната кола прекарала в задръстването при с. Чурек около 2 часа. Тъй като в района нямало обхват на мобилните телефони, започнали да си препредават информация от уста на уста. Част от закъсалите се обадили на 112, но оттам ги насочили към номер 070013020 на пътно управление. Той обаче дълго време давал заето. Изнервени шофьори се опитали да демонтират мантинелата, за да минат в платното за връщане към София. След като не успели, подкарали колите обратно но в същото платно. Колоната се водела от автобус, каращ назад. Така пропътували 15 километра, след което с помощта на снегорини от насрещното платно прекъснали мантинелата и се върнали в столицата.

Българските власти да създадат механизми за проверка на политическите спонсори чрез общи действия на Сметната палата и Националната агенция за приходите, четем в “24 часа”. Вестникът се позовава на доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), тиражиран от Меdiapool.bg. Документът е изготвен от нейни наблюдатели, присъствали на президентските и местните избори у нас през октомври. Според тях вотът е проведен при спазване на основните човешки права и свободи, но обвиненията за купуване на гласове и изцяло платеното медийно отразяване на кандидатите подчертават нуждата от продължаване на реформите. Наблюдателите дават и 32 препоръки за промени. Сред тях са създаване на законова възможност гласоподавателите да обжалват изборните резултати, да се позволи на малцинствените групи да използват своя майчин език в кампаниите, което ще осигури разбиране на изборния процес сред тях. ОССЕ настоява да не се допускат забранителни списъци сред имащите право на глас, да има държавна подкрепа за независимите кандидати, да се осигури безплатно телевизионно време в обществените медии, както и списък на реалните собственици на медиите в страната.

Интригите в БСП са порок на партията и винаги ги е имало, признава пред "Стандарт" лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Той се съгласил със скорошна констатация на социалисти, че "докато държи реч в Брюксел, го аплодират на крака, а в София партийните другари излизат "на по цигара" във фоайето". "Това може да се тълкува и че докато аз се занимавам с ПЕС, някои колеги в БСП се занимават с интриги", обясянва соцлидерът. Заради безспорното признание на Станишев в международен план след избора му за президент на ПЕС критикарите засега са заровили томахавките. Те се очаква да бъдат извадени при старта на отчетно-изборните конференции в страната като опитат да пробутат свои делегати за конгреса през май, допълва вестникът.

Тенисистът Дейвид Смайли почина неочаквано още в първия ден на своята ски ваканция в Боровец, научаваме от “Стандарт”. Неговите приятели Никълъс Уайбърли, Лора Солуей и Джейкъб Сиъртъл открили 23-годишния британец с тежко дишане на леглото в хотелската стая на 30 декември. Те опитали да му окажат първа помощ преди собствениците на хотела да извикат бърза помощ. При пристигането в болницата лекарите само установили смъртта на тенисиста. Дейвид Смайли е шампион на сингъл и двойки на Фейвърсъм, а в класацията на графство Кент е бил на 34-о място. Той е имал диплома за треньор и е преподавал на начинаещи тенисисти. Планирал е да отвори собствена школа.

Служителка в заложна къща олекна със седем килограма златни обеци и пръстени, е водещата новина за “Стандарт”. Накитите за 350 бона отпрашиха в неизвестна посока в празничния ден с колата на непознат грабител. Посред бял ден вчера автомобилът на 48-годишната дама бил притиснат от друго возило. Екшънът се разиграва на пловдивския булевард "Марица" в 15 часа следобед. От атакуващата кола излязъл мъж с пистолет, който насочил към ошашавената дама. Нападателят взел ключовете от таблото, мобилния й телефон и чантата със златните накити.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар