*
Борба с вредителите

(НЕ) ЯСНИЯТ ФАЛИТ НА ЧАВДАР

|
(НЕ) ЯСНИЯТ ФАЛИТ НА ЧАВДАР

Сериозните финансови сътресения в отборите от двете ни "Б" групи почти сигурно ще доведат до намаляване на тимовете в ешелоните.

В няколко клуба парите отдавна са свършили, а ръководствата им не могат да намерят средства да изплатят дължимите суми на играчи, треньори, служители.

Освен това 2/3 от отборите висят на БФС със суми за съдийски такси и глоби. Това важи в пълна силна за ПФК "Чавдар" Бяла Слатина, който е пред фалит, а хората, които са се нагърбили с работата в клуба, не я вършат както трябва.

Отборът е на автопилот от месец септември 2011 г., когато вече бившият кмет на града инж. Венцислав Василев помоли президента на клуба Красимир Костов да напусне поста след поредица от съмнителни финансови неуредици, съпътстващи тима. Клубът дължи на играчите заплати за месеците септември, октомври и ноември. Това са близо 80 000 лв. Общо 10 бивши футболисти и треньори са осъдили "Чавдар" за сума от порядъка на 40 хиляди лв. Също така има неизплатени съдийски такси от миналия сезон, като общото задължение на "Чавдар" възлиза на 250 000 лв. Лихвите продължават да се трупат и дължимата сума постепенно расте. Община Бяла Слатина е превела 230 000 лв. за есенния дял от шампионата и е станала гарант по банков заем за още 40 000 лева, но тези пари се оказват недостатъчни, тъй като клубът дължи още толкова. Заради системното източване клубът е даден на прокуратурата. До ден днешен обаче развитие по въпроса няма. Освободеният единодушно на провелото се през месец декември Общо събрание председател на УС на клуба Красимир Костов все още продължава да е действащ такъв, тъй като документите от заседанието не са изпратени до Врачанския окръжен съд, където е регистриран ПФК "Чавдар" като сдружение с нестопанска цел.

Тук следва въпросът кой трябва да се сети и да изпрати тези документи, с които да бъде отразена промяната в представителната власт на клуба и защо не го е направил до сега? Така Костов продължава да е президент на "Чавдар". В него продължава да е все още и печата на клуба. Единствено той може да разписва служебни бележки на футболисти при напускането им. В Мездра тръгна слух, че състезаващият се в Северозападната "В" група тим на "Локомотив" ще се опита да откупи лиценза на белослатинци и да се включи в "Б" група още след месец. Това е напълно възможно да се случи, тъй като двата отбора се намират в една административна област и сливането им не нарушава наредбите на БФС. Иначе половината от настоящите играчи на "Чавдар" вече си намериха нови отбори, което със сигурност означава, че клубът няма да продължи участието си в Западната "Б" група. Крилото Милен Тонев ще играе през пролетта в елитния „Видима-Раковски“ (Севлиево), като вече изтече информация, че бързакът е подписал договор за 1,5 години. Втородивизионният "Банско 1951" пък ще приюти централният нападател, капитан и голмайстор на „Чавдар“ от есента Владислав Василев. Очаква се голаджията да се присъедини към тима от курортното градче до няколко дни. Трима от защитниците на белослатинци карат в момента проби в различни тимове. Камен Каменов се готви от известно време с аматьорския „Локомотив“ (Мездра), където от няколко дни на работа е бившият треньор на „Чавдар“ Бойко Величков. Явор Тричков пък тренира със „Сливнишки герой“ (Сливница), Владислав Симеонов с "Академик" (София), а Мартин Симеонов с третодивизионния „Тунджа“ (Ямбол). Христо Стамболийски премина в "Светкавица" (Търговище), Емил Грозев в "Чавдар" (Етрополе), а Евгени Коцев във "Велбъжд" (Кюстендил). Сериозен интерес към Тихомир Тодоров и Венцислав Миленов пък проявяват от "Спартак 1919" (Плевен). Интересното е, че досега само един футболист е разтрогнал договора си по вина на клуба и това е един от най-скъпоплатените играчи Орлин Орлинов. За останалите нищо още не се знае, нито дали са си намерили нови отбори, нито дали ще продължат да се занимават въобще с футбол.

За ДЮШ също нищо не се знае. Треньорите Борислав Борисов и Юлиян Емилов искат да знаят да събират ли децата за тренировки и най-вече ще има ли кой да им плаща заплатите. Да не броим и тези, които клубът им дължи. Талантите също искат да знаят дали ще играят футбол, защото каква вина имат те, че лицето "Х" обичал шумът на парите. От месец насам децата от ДЮШ на "Чавдар" всекидневно отправят към нашия сайт и към страницата ни във Facebook запитвания какво става с "Чавдар", ще го има ли, ще продължат ли самите те да се състезават в първенствата и през пролетта. За съжаление, не можем да им отговорим. Техните треньори също.

Най-странното в случая е и поведението на новия кмет инж. Иво Цветков, който пък не взима абсолютно никакво отношение по случващото се в клуба. Поне не видимо, а в предизборната кампания на политическата партия, която го издигна, се говореше за стабилен спонсор в клуба и ред още галещи ушите изречения. През месец декември на историческото Общо събрание, на което се взе едно решение и в крайна сметка то не бе официализирано де юре, а само по медиите, се каза, че ще се проведе нова сбирка в началото на януари. Такава няма. Няма и кой да отговори на неясните въпроси, които засягат клуба. Отговори да чакаме е все едно от умрял писмо.

Някой от нашия любим клуб трябва в крайна сметка да информира БФС дали ПФК "Чавдар" ще продължи участието си в Западната "Б" група напролет или не, но това може да го направи само председателя на УС на клуба, а именно маг. фарм. Краси Костов. Ние опитахме да се свържем с него, защото редно би било да се чуе и неговата дума, още повече че самият той не присъства на прословутото Общо събрание, но телефоните му са изключени от доста време насам.

Хората, които са се нагърбили със спасението на "Чавдар" няма да го спасят с вдигането на рамене, а с адекватни решения. Хора, стига с мрънкането и очакването на чудо. Седим на кръстопът и викаме неволята. Вземете се в ръце, защото утре може да е късно


ОЩЕ ОТ "СПОРТ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар