*
Борба с вредителите

НЕ БЕЗПОКОЙТЕ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР!

|
НЕ БЕЗПОКОЙТЕ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР!

Не разбирам как трима уважавани съдии прецениха, че могат да обезпокоят Главния прокурор на Република България с някакво си писмо?!
Човекът има необходимост от време, за да се самоуспокоява на фона на непрекъснатите скандали около МВР и съдебната власт.

Цялата държава се тресеше и продължава да се тресе от намерената убита 17-годишна Мирослава от Перник, а някакви журналисти да го спрат на път за заседание на Висшия съдебен съвет, и да го питат за трагедията!
Абе, вие нямате ли елементарно уважение към личното пространство за спокойствие и красотата, бе!

За да е спокоен и красив човек, макар и Главен прокурор има нужда на първо място да не го спират за коментари, а те тръгнали да го причакват всяка сряда пред ВСС и все го питат ли, питат! Като турците балканджи Йово!

Добре, че преподавателят и обвинител №1 си пази нервите и отбива атаките! Ето какво писа по този повод „Фокус”:

„Главният прокурор Борис Велчев отказа да коментира пред журналисти случая с убийството и самоубийството в Перник, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Няма да коментирам никакви драми, не ми е работа и не знам какво очаквате от Прокуратурата” - каза главният прокурор Борис Велчев преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет за случая с Мирослава в Перник и самоубийство на един от заподозрените, в присъствието на служители на ГДБОП.

Е, това с въпроса за очакването ми идва малко в повече – не очакваме да изчисти снега все пак, а да коментира поредните скандални разминавания преди и след намирането на убитото момиче!
Главен прокурор е на Републиката, а не продава лимони на Женския пазар!

Така и в случая с министър Цветан Цветанов – той говори каквото му дойде на момента на езика – а всички наоколо остават втрещени от приказките му.

Бившите председатели на Съюза на съдиите в България /ССБ/ Капка Костова, Нели Куцкова и Стоил Сотиров призоваха главния прокурор Борис Велчев да поиска от министър Цветан Цветанов информацията, въз основа на която той твърди, че настоящият председател на ССБ Мирослава Тодорова е действала "в услуга на организираната престъпност", както и да установи щом министър Цветанов е имал такива данни, дали своевременно ги е съобщил на държавното обвинение.

При цялото ми уважение към тримата съдии – защо му разваляте спокойствието на Борис Велчев? Как ще коментира той, Велчев Цветан Цветанов като за целта трябва да слиза няколко нива надолу и да забрави правилния словоред в българския език и значението на думите, които се употребяват?

Ето дословно какво рече Цветанов:

След като изрецитира, че има „съдии уронват престижа на съдебната система, която трябва да бъде ръководена единствено от върховенството на закона и да гарантира демократичните устои на държавата и ЕС. За голямо съжаление обаче има съдии, които не се ръководят от тези принципи...

„...Интересно е поведението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Разбра се наскоро, че всъщност съдия Тодорова е забавила над 50 дела, а тя бе основната движеща сила за публичните декларации срещу мои изказвания...

Вътрешният министър обяснява, че говори за съдия Мирослава Тодорова!

„...Точно този съдия, който трябва да олицетворява морала и да е за пример поради поста, който заема, допуска професионална небрежност и нехайство в професионален план.
Започваме да си задаваме въпроса дали това не е в услуга на организираната престъпност...

... Точно тази съдийка и този съюз бяха най-критични към дейността на МВР, а всъщност те са хората, които трябва да гарантират справедливост и принципи в интерес на обществото и държавността...”

И ето къде го стяга чепикът Цветанов! Съдиите били критични към МВР!

Какво безобразие – да му посягат на МВР-то на Цветанов!

... смятам, че когато един човек не е видял какво има в неговия двор, няма моралните качества да дава оценка на друга институция...
... Подобни неща деморализират съда и хвърлят тъмно петно върху него.
... Сега давам пример с председателя на Съюза на съдиите г-жа Мирослава Тодорова.

Каква драма! Бавила дела съдията Тодорова, критикувала МВР, направо сюжет за малък разказ!
А Владимира Янева-Манолева също бавила дела, но има две червени точки: приятелка е на Цветанов и Борисов и Цветанов я заведоха при папата!

Само че има една малка подробност – дела бави и приятелката на Цветанов – председателката на Софийски градски съд – Владимира Янева-Манолева!
Тодорова бавила 50 дела, а според Инспектората на ВСС Янева-Манолева е забавила 43 дела, но Цветанов тези неща не ги забелязва!

Ще припомня на Цветанов и Велчев, че освен, че е бавила 43 дела, съдия Янева-Манолева наказа своя колега Мариан Марков за забавени 23 дела! Строгост трябва – ако не е доволен – да върви да се жалва на Цветанов!
Другото, което също ще припомня е, че съдия Владимира Янева-Манолева бе забавила с няколко месеца едно от делата срещу бившето ръководство на скандалното столично дружество „Софийски имоти”, докато е пазарувала от името на баща си имоти от същото дружество!

Всички се изредиха да декламират, че тези действия на съдия Янева-Манолева не били конфликт на интереси – и прокуратура и Комисията за конфликт на интереси – че да си пазаруваш от една от страните по дело, на което си съдия - не е конфликт на интереси! Да бавиш дело на страна, от която си пазаруваш – пак не е конфликт на интереси!

Абе, хората са се услужили – какъв конфликт на интереси е това да има мир, любов и услуги между хората?
Страх лозе пази! – казват хората.
И освен това как да е конфликт на интереси това пазаруване от една от страните – заради някакво дело – хората да спрат да пазаруват ли?

Няма разбиране към приятелите на Цветан Цветанов в обществото!

Все търсят под вола – теле! Ето Маргарита Немска, която говори вместо Прокуратурата обясни: основанията за отвод на един съдия и за конфликт на интереси на същия - са съвсем различни понятия!
Различни понятия-един и същ съдия! Тънка работа!

„Предпазливостта е истинската смелост” е казал Еврипид, гръцки поет и драматург.

И нещо друго: трябва да се пипа нежно с хора като Янева-Манолева! Ето ВСС обяви, че не е знаел, че кандидатката за председател на най-големия съд в страната – Софийския градски съд – участвала в имотни сделки с една от страните по делото „Софийски имоти”!

Абе цял народ чу, че Янева-Манолева, като пълномощник на баща си е участвала в две сделки за закупуване на имоти – само Висшият съдебен съвет не чу!

"Ако имахме този сигнал, щяхме да отложим избора - но при положение, че нямаме такава информация, тази информация излиза след самия избор, не мога да разбера къде е упрекът към етичната комисия, примерно, и лично към мен.", каза Цони Цонев.
Къде е упрекът? Няма упрек – само Цонев има готова рецепта – щели да отложат, а не да отхвърлят – абе, ВСС е това, точно на Янева-Манолева ли ще се репчат?

Цветанов обвини директно и конкретно съдия Тодорова

Цветанов: Вижте, има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност...
... Извинявайте, аз съм убеден, че тя като една интелигентна жена не е разговаряла с Васил Маникатов, за да му каже, че ще му забави мотивите. Но има механизми, с които тя е предприела тези действия и тук има умисъл. И това или е непрофесионална небрежност, което е много лошо за председател на съюза на съдиите, или е услуга на организираната престъпност...

За Владимира Янева-Манолева може,
а за съдия Тодорова? Ето какво изля в сутрешната си логорея вътрешният министър Цветанов:

Водеща:... Скандал с шефката на Съюза на съдиите – Мирослава Тодорова. Вие я обвинихте,че покровителства едва ли не престъпността, организираната престъпност и мафията.
Цветан Цветанов: Абсолютно.

Трима бивши председатели на Съюза на съдиите в България призоваха:

Главният прокурор да нареди разследване – или срещу Мирослава Тодорова или срещу Цветан Цветанов.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар