*

НАС ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ ДЕЛИ НИ

|
НАС ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ ДЕЛИ НИ

Елена Старидолска
Капитал

Павета в колите, придружени с бележки "Внимавай на конгреса". Ултиматуми към делегати да се оттеглят. Списъци с имена на кандидати за постове, подпъхнати под вратите на областните председатели. Убеждаване "от врата на врата".

Арсеналът в битката на лагерите на действащия председател на БСП Сергей Станишев и на бившия президент Георги Първанов и претендент за мястото му дни преди конгреса е впечатляващ. В нощта срещу неделя близо 900 делегати трябва да решат кой ще е новият водач на социалистическата партия - поне на теория най-многобройната опозиция на ГЕРБ. За най-близките до двамата сражението е въпрос на (политически) живот и смърт. За останалите членове на БСП това са дни на много труден избор - ситуация, която ги принуждава да заемат нечия страна, макар да не я харесват напълно.

Съперничеството между двамата "големи" постави разделителни линии из структурите в цялата страна, които трудно ще бъдат заличени. Те биха имали смисъл, ако са за идеи, за начина левицата да бъде възприета от хората като най-сериозна алтернатива на ГЕРБ, за реформи в партията. Но не са. Затъването във все повече личностни борби, в припомнянето на минали прегрешения, високомерие и неудовлетворени лични амбиции няма да спре и след конгреса. Това ще хвърли БСП в изтощителни процедури на обяснения, различни опити за помирение и ще увеличи шансовете на формацията на Бойко Борисов да остане във властта и след 2013 г.

Слабата левица, ръководена от вече захабени лидери, няма как да убеди хората, че е алтернативата на ГЕРБ. Който и от двамата основни претенденти да спечели битката на конгреса, той вече ще е загубил войната. Станишев няма как да е алтернатива на Бойко Борисов. Ситуацията е точно обратната - сегашният премиер дойде на власт, заради неуспехите на ръководеното от Станишев правителство. Бившият президент също трудно може да опакова БСП като алтернатива на ГЕРБ. Десетте му години във властта го превръщат в част от политическото статукво и убиват всякаква надежда за сериозна промяна.

Битките и споровете не са нещо ново в БСП. Това, което прави сегашната ситуация много по-различна обаче, е яростта на разделението. За повечето червени активисти запазването на неутралитет днес е почти невъзможно. Ситуацията е необичайна, защото почти никога досега за лидерското място в БСП не са се борили толкова открито две силни фигури. Обикновено изборът за председател е бил в голяма степен предрешен. Сега и за двамата претенденти залогът е много голям. Временното председателство на Станишев в Партията на европейските социалисти му дава възможност през есента да се бори за постоянен лидер. Ако обаче не бъде преизбран начело на БСП, шансовете му ще са много по-малки. За Георги Първанов връщането на лидерския пост в БСП също е свързан с политическото му оцеляване. След излизането си от президентството той вероятно очакваше, че е достатъчно да пожелае председателското място, за да го получи. Когато направи първите стъпки обаче, той се сблъска със сериозна реакция, която го принуди да премине граници до такава степен, че евентуална загуба на конгреса най-вероятно ще бъде краят на активната му политическа кариера. Той загуби шанса да влезе в ролята на влиятелен червен старейшина. Ако не стане председател, алтернативата за него ще е да се отдаде на мемоарите си в някой сумрачен кабинет.

В опита си да спечелят повече подкрепа и влияние преди конгреса двамата претенденти прокараха и дълбоки разделения на почти всички нива в партията. "Никой не помни как е тръгнала войната, всички помнят жертвите и пораженията по пътя. Няма да се разцепим, но сме крайно разделени", казва Кирил Добрев, един от хората до Първанов. Близките до Сергей Станишев пък твърдят, че той "вече няма доверие на никого" и виждат в претендентите за поста му предатели. Като например председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев, бивш икономически съветник на премиера в правителството на тройната коалиция. Дори умереният дългогодишен член на ръководството, автор на програмата на БСП Георги Пирински зае страна и заяви пред "Капитал": "Сега не е нито времето, нито мястото да се говори за смяна на лидера на БСП."

Страхът

"Истинският проблем на БСП ще се появи на 21 май", прогнозира депутат от левицата заради крайните настроения на привържениците на единия и на другия лагер. Който и от двата да надделее, партията няма да стане по-силна, напротив. "Има спор кой ще бъде лидер на левицата, но въпросът е дали след изборите БСП ще излезе като екип, който има една цел", казва и Пирински. Запитан няколко пъти директно дали ще покани Първанов в екипа си, ако бившият президент изгуби, Станишев не даде ясен отговор. На същата хипотеза екс държавният глава отвръща с преразказ от книгата на бившия британски министър председател и лидер на лейбъристите Тони Блеър, който, състезавайки се за партийния си пост срещу Гордън Браун, казва: "Знаех, че мога да го победя, но не мога да го отстраня. Знаех, че е незаобиколим фактор и затова трябваше да го спечеля." Може би затова Първанов на няколко пъти търси срещи със Станишев, тълкувани като опит да се разберат някой трети да оглави партията, но удря на камък. Вместо това председателят на БСП изтъква, че има 179 номинации в цялата страна, а пък от екипа на Първанов отвръщат, че това е едва половината от цялата партия. Междувременно и в двата лагера стягат редиците, правят списъци на "своите" делегати, тайни срещи и договорки за места в бъдещите депутатски листи и по структурите.

Колко е силно разделението на лагери в БСП пролича на последната конференция на градския съвет на БСП в София, когато трябваше да се избере наследник на Румен Овчаров. "Пред вас застава един овчаровист и един станишевист", започна представянето си пред софийската организация на БСП преди седмица претендентът да я оглави Николай Малинов. Освен двете "клубни" принадлежности той е член на изпълнителното бюро на партията, председател на движение "Русофили" и издател на в. "Дума". Като благодарност за крайната му позиция срещу идеята на Георги Първанов за създаване на АБВ, Сергей Станишев го остави да уволни главния редактор на вестника Ивелин Николов (близък до бившия президент).

Въпреки че се заяви като "овчаровист", Малинов не смени Румен Овчаров в софийската организация, а Анна Янева - фаворитът на досегашния председател. Тя получи и гласовете на "станишевистите" заради предварителна и дългосрочна, казват, договорка между бившия министър на икономиката и председателя на БСП Сергей Станишев (повече в допълнителния текст). Поуката за Малинов е, че не е достатъчно само да декларираш предпочитанията си, ако искаш да спечелиш апаратна битка в БСП - трябва да си част от схемата. Затова той най-вероятно ще изгуби и мястото си в изпълнителното бюро и няма да е повече издател на "Дума" дори ако на конгреса през уикенда Сергей Станишев надделее в битката за председателското място на БСП срещу Георги Първанов.

В неговата ситуация, макар и на различни нива, в партията са много хора - някои от тях обявяват принадлежност към лагера на председателя, други тайно казват, че са за бившия президент, трети чакат да видят кой ще е победител.

"Проблемът е в БСП, в колективните й органи", твърди политологът Татяна Буруджиева, известна с критичните си позиции към Георги Първанов. Тя не крие, че в тази битка за нея Станишев е по-адекватен. Обаче казва и още: "Бъдещият Национален съвет (който също ще бъде избран на конгреса - бел.ред.) е от изключително значение. Който и да е лидер, ще се сблъска с кризата в организациите в Пловдив и София, напреженията в другите структури." "Дори и да загуби на предстоящия форум, аз съм напълно убедена, че нито Георги Първанов, нито екипът, с който работи в рамките на БСП, ще се откаже от своите позиции. Там ще остане една голяма група, която вижда в линията "Първанов", в подхода "Първанов" решение на ситуацията, което е различно от Станишев", коментира пред агенция "Фокус" политологът Румяна Коларова.

Защо тогава

Линията на бившия държавен глава извън категоричните му изявления, че само той може и знае как да победи ГЕРБ на изборите, не е съвсем ясна. Въпреки че дори издаде книга с идеи за управленски решения, промени в БСП и стратегии за следващия парламентарен вот, някои от които съвсем конкретни, спор по това със Сергей Станишев досега не се състоя. "Мястото на дебатите е на конгреса", очаква социологът Живко Георгиев, който не се наема да отговори дали битката между двамата е кой да е следващият премиер, или за идеи. В същото време без промяна в БСП не може да става дума от партията да зависи следващият министър председател. "Въпросът за премиера го решават избирателите", твърди и Буруджиева, според която битката не е нито за едното, нито за другото. "Българите се вълнуват от конкретни политики. В ситуация, в която десницата е пред много тежък разпад и заплахата за БСП "мръсни комунисти" вече не държи сплотени групите в левицата, партията трябва да вземе решение дали ще се отърси от прехода, или ще последва съдбата на десните", казва тя.

Без да е привърженик на Станишев, Георгиев дава белезите за модернизация на БСП - "партия, която иска да има тежест в политическата система, трябва да има поне 20% симпатизанти в поколението под 40 години, както и да спечели на своя страна големите градове, където има възможност за правене на политика". Според него без промени БСП е обречена да е трета политическа сила на следващите избори. Има и по-крайни позиции. "Сега започва процесът на изграждане на нова политическа система, различна от тази на прехода, с нови концепции, ориентирана в бъдещето. С БСП ще се случи това, което стана със СДС", твърди анализатор, който познава добре и единия, и другия претендент за председателското място.

Противниците на Сергей Станишев броят загубите му като пет поредни, но пък и опонентите на Георги Първанов твърдят, че първият му президентски мандат е спечелен късметлийски, а вторият - след като потенциалният му конкурент Бойко Борисов предварително се е отказал. А пък квотата на БСП в кабинета на тройната коалиция беше пълна с кадри на тогавашния държавен глава.

"Истината е, че Сергей Станишев не може да предложи нищо ново, не може да даде гаранция за своите качества и способности, след като БСП е в това състояние след десет години негово лидерство. Ето това е проблемът – и БСП има нужда от нови лица и нови решения", казва Румяна Коларова.

Къде е новото лице

Предложението за избор на трети дойде преди половин година от авторитетния в средите на партията депутат Стефан Данаилов. Без да назовава имена, публиката разпозна от думите му образа на Драгомир Стойнев, след което настъпиха тежки дни за председателя на социалната комисия в Народното събрание. Тръгнал от анализаторския екип около Георги Първанов, той беше изтеглен в изпълнителната власт като икономически съветник на премиера Сергей Станишев, след което стана депутат от листата на София-област начело с Кирил Добрев. За лагера около председателя той е предател, тъй като "след всичко, което направихме за него", е решил да му оспорва мястото начело в партията. За лидера на лявото крило и член на изпълнителното бюро Янаки Стоилов (с най-много номинации за председател след двамата "големи") обаче такива коментари липсват, защото е възприеман като вечният кандидат, който няма шансове за успех. От периода на председателстването на Първанов в края на 90-те резултатът също е разочароващ, поне за него - той посочи и наложи на конгреса през 2001 г. новото лице Сергей Станишев.

Очакванията са, че в събота Стефан Данаилов отново ще предложи на делегатите да потърсят третия, но дали ще го послушат никой не смее да прогнозира. "Конгресът има свой живот", твърди Кирил Добрев. В същото време областни председатели разказват, че намират в кабинетите си подпъхнати под вратите списъци с имена на кандидати за Националния съвет. Други се уговарят лично. Димитър Гронев, "политически психолог", дори твърди, че в личните разговори няма нищо осъдително. "Нищо лошо няма да увещават делегатите. Били апаратни игри - това е като предизборната техника за агитация от врата на врата", каза той. В същото време Шесто РПУ в София разследва случая със счупеното стъкло на автомобила на Гергана Алексова - активист на младежкото обединение в столицата, един от верните хора на Румен Овчаров. Заедно с павето в стъклото тя получи и предупреждение на хартия "Внимавай на конгреса". В същото време Сергей Станишев призова общинският председател на БСП в Сливен Мартин Славов да се оттегли като делегат, ако не - ще поиска конгресът да прекрати правомощията му. В публикация на в. "Преса" той беше забъркан в скандал с договаряне на местните избори в града през 2011 г.

Ескалацията на напрежението и публичното изпускане на нервите дни преди форума вещаят тежка нощ "на дългите химикалки", както мрачно се шегуват в партията - няколко хикса повече или по-малко върху листите с кандидатите за председател и Национален съвет ще са решаващи. Недоволните могат да опитат на нов конгрес наесен, който вече се подготвя. Дотогава обаче основната енергия на БСП ще отива във вътрешните битки. Спечелването на по-голямата война - парламентарните избори догодина, ще остане само далечна и абстрактна цел.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар