*
Борба с вредителите

НАРУШИТЕЛИТЕ ЩЕ СА НАШИТЕ ИНВЕСТИТОРИ

|

"Нарушителите по пътищата ще са тези, които с парите от глобите и актовете ще финансират изграждането на повече такива центрове за видеонаблюдение в страната. Само по този начин ще можем ефективно да се преборим с безобразията по пътищата и с престъпността".Това бе част от споделеното от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов при посещението му днес във Враца. В присъствието на ръководството на областната дирекция на МВР, на активисти на ГЕРБ и депутати от управляващата партия, той се запозна с действието на Центъра за видеонаблюдение в реално време и присъства на тържествения водосвет отслужен от Траянополския епископ Киприан. На първия етап с камери ще се наблюдава движението на изхода на Враца в посока Мездра и на изхода към Оряхово. На площад "Ботев " и площад "Македония" има монтирани обзорни камери. Предстои да бъдат монтирани камери и на другите изходи на областния град, в посока Монтана, Криводол, към Леденика, на кръстовищета на булевард "Втори юни" и на площадите "Руски" и "Св.Софроний Врачански ", на тези пред гарата и Съдебната палата.
През втория етап от проекта, ще се включат и пунктове за наблюдение от рискови зони с много пътно-транспортни произшествия, както и от места с възможности за извършване на криминални деяния. Оперативният център в Областната дирекция на полицията, който днес бе тържествено открит ще може да бъде разширяван и надграждан, като видеосигналите ще се получават в реално време. Ще има възможности и за пренасочване на информацията според необходимостите, като тя ще бъде достатъчно защитена, а самата информация ще се съхранява минимум един месец, а в по-дълготрайния архив до 90 дни.
Полицай номер едно и областното ръководство на МВР виждат във видеонаблюдението възможност за по-ефективна борба с престъпността, намаляване броят на полицаите по улиците и пътищата , а по този начин и недаване никакъв шанс за корупция, виждат възможността за по-голяма сигурност в хората и гарантиране на тяхното спокойствие .
Във Враца, министър Цветанов откри първия модел за изграждането на такъв център за видеонаблюдение извън столицата. Той сподели, че утре на междуведомственото заседание, свързано с безопасността по пътищата ще даде предложение за премахване на контролно-пропусквателните пунктове, на караулките по входно-изходните магистрали на столицата, където вече има такива пунктове за видеонаблюдение. Това ще намали присъствието на полицаите, част от тях ще могат да бъдат пренасочени към други рискови зони. Според вътрешният министър, направените промени в закона за движение по пътищата са увеличили значително контрола по пътищата, повишена е отговорността на водачите, в същото време са прекратени съществуващите досега корупционни практики. Ще предложи още, да бъдат записвани всички полицейски операции и проверки и това да се документира, за да няма след това реакции. С въвеждането на този видеоконтрол той се надява, след като бъдат снимани в нарушение и получат акта си за наказание, който трябва да платят, нарушителите да намалеят. Само за месец и половина от въвеждането на видеонаблюдението по столичните артерии и централни пътища, са събрани над половин милион лева. Всички платени от нарушителите глоби ще отиват за изграждането именно на такива центрове за видеонаблюдение, категоричен бе Цветанов.
По въпроса за рязката позиция на Холандия срещу България и Румъния и съпротивата и за нашето влизане в зона Шенген, Цветан Цветанов коментира, че ние по всички показатели сме си изпълнили изцяло техническите критерии, покрили сме изисканията на Европа, получили сме положителни оценки. На съвета на министрите в Брюксел на 21-ви той очаква дебат и вземане на политическо решение от еврпейските страни в наша полза. Сериозна е опасността за оказване на последващ миграционен натиск и то на турската и гръцката граници, така,както наскоро бе сериозна вълната от емигранти към Италия и Малта, сподели той.
От Враца, министърът на вътрешните работи потегли за Мездра, където откри изцяло обновената, ремонтирана и модернизирана сграда на полицейското управление в железничарския град, в Зверино беше открит нов полицейски участък, такъв досега там не е имало, а в Хайредин, обновените помещения, където се преместиха малкото и без това униформени в тази голяма селищна система, които дълго време изпълняваха задълженията си при едни мизерни условия. Цялото това обновление на полицейските служби ще струва на ведомството домежду 200 и 300 000 лева. "Да положим сега основата на противодействието на купуването на гласове, защото след изборите, дори и да излязат вашите репортажи за купуване на гласове, те не са ефективни" - отговори вече и като председател на щаба на ГЕРБ вътрешният министър като допълни, че МВР ще бъде партнъор в тази битка срещу търговията с вота на гражданите и партията няма да използва тези приоми, а ще заложи на прагматичните предложения към хората, самият той след три дни излизал в отпуск като министър.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар