*
Борба с вредителите

НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ ДЕНИЦА СИМЕОНОВА БЕШЕ ДОМАКИН НА ИЗЛОЖБАТА “АТЕЛИЕ ВИДИН” В ПАРЛАМЕНТА

|

Изложбата „Ателие Видин“ беше открита в Народното събрание. Експозицията, организирана по инициатива на народните представители от ПП-ДБ Деница Симеонова и Мирослава Петрова, представя четири проекта за реставрация и социализация на бележити културни ценности. Това са Османската отбранителна система, Военният клуб и крайдунавският парк, Земеделската банка и Дизеловата електроцентрала в града.

Опазването на недвижимото културно наследство е важен приоритет за правителството и моя кауза, посочи народният представител Деница Симеонова. Съхраняването на историческите паметници е задача от висок обществен интерес, добави тя. Изрази надеждата си, че изложбата е само първата стъпка преди реалното възстановяване на тези изключителни архитектурни ценности.

Народният представител Мирослава Петрова подчерта, че опазването на културното наследство изисква много повече действия, отколкото публично говорене. Това е специфична дейност, за чието изпълнение са необходими професионален капацитет, институционална и законодателна подкрепа, уточни тя.

Проектите са създадени от възпитаниците на специализирания курс по опазване на недвижимото културно наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство в партньорство с Школата за висши науки „Шайо“ – Париж. Представените архитектурни обекти отбелязват различни културни периоди от историята на Видин. Те са трансформирани в обществени културни пространства с нови функции, но и с уважение към автентичния им дух.

Гост на изложбата беше заместник-председателят на Народното събрание и депутат от Видин Росица Кирова. На откриването на експозицията присъстваха и заместник-министърът на културата Чавдар Георгиев, кметът на Видин Цветан Ценков, архитекти, специалисти в сферата на опазването на недвижими културни ценности, представители на Столична община и на Френския културен институт и народни представители.

 

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар