*
Борба с вредителите

НАРИЧА СЕ КОРУПЦИЯ

|
НАРИЧА СЕ КОРУПЦИЯ

Скандалът с Несебър

Капитал

Навлязъл във втората си седмица, скандалът около имотните сделки и строителството върху несебърските дюни изглежда далеч от финал.

Изпълнителната власт показа готовност да седне на една маса с природозащитниците и да чуе тяхната позиция (без от това да е последвал конкретен резултат).

В същото време в първата си работна седмица парламентът така и не произведе ясен отговор кой и какво точно ще разследва.

В същото време обаче стана ясно, че фирма, собственост на 72 годишната майка на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, пословично известен с лобистките си поправки, има сериозни интереси и в Несебър.

Фирмата също е направила заявка, за да купи земята до хотела, който притежава. И ако не беше станал скандалът, сигурно щеше да успее.

Малката подробност е, че на тази земя вече има постройка – басейн и тенис корт към хотела. А това е нарушение, ако не по-брутално, то със сигурност толкова голямо колкото бяха и багерите на "СЛЕ груп".

Ентусиазмът на управляващите да покажат, че са готови да спрат закононарушенията, изведнъж увехна.

Проверка на "Капитал" установи, че Димитров не е единственият кадър на ГЕРБ, който се е възползвал от земеделското министерство по време на мандата на Мирослав Найденов - такива случаи има поне няколко.

Този факт обаче разкрива един генерален проблем, за чието съществуване много добре се знае и който ЕК не се уморява да ни показва – липсата на ефективни механизми в борбата с корупцията - администрация за противодействие на конфликта на интереси (вече половин година ресорната комисия отказва да реши казуса на Емил Димитров), работещи инспекторати в изпълнителната власт и МВР, чийто министър не е близки отношения с един от замесените в аферата.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар