*
Борба с вредителите

НАРЦИС ТОРБОВ НА РАЗКОПКИ ВЪВ ВИДИН

|
НАРЦИС ТОРБОВ НА РАЗКОПКИ ВЪВ ВИДИН

Продължаваме с проучването на средновековен зид, който е крепостна стена, съобщи за радио “Фокус”- Видин Нарцис Торбов, археолог. Зидът е част от комплекс, в център на който е разположена раннохристиянска църква. Стената е разкрита на една значителна височина, някъде към 1,20 – 1,50 метра. Разкрили сме един участък от него, който е 10-тина метра. Надяваме се в близките 2 седмици да продължим проучването и може би ще разкриеме крепостната стена на една дължина от 20-30 метра, поясни Торбов.
“Хубавото при античната и средновековната археология е това, че когато човек разкрие определена археологическа структура, тя почва да го води. Води в определена посока, той стига до някакво друго място, където крепостната стена завива, може да се открие някое помещение. Ние копаеме в един лабиринт и той ни поднася непрекъснато изненади”, допълни Торбов.
Според археолога, това което пише в книгите за строежите и сградите от античността, е много различно от действителните находки. И това е може би интересното при археологичската наука, че тя непрекъснато поднася изненади. Точно за това и ние сме запалени по тази наука, заключи Нарцис Торбов.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар