*
Борба с вредителите

МОНТЕКИ И КАПЪКУЛЕТИ В РАЗВОДА ПО СИДЕРИАНСКИ

|
МОНТЕКИ И КАПЪКУЛЕТИ В РАЗВОДА ПО СИДЕРИАНСКИ

ИВО ИНДЖЕВ
http://ivo.bg

И Шекспир да стане от гроба не може да измисли невероятната драма с по-немислимите обрати в преплетените семейни съдби в „Атака”.

Хамлет, който на практика казва на леля си „мамо”, а с тейко си общува духом, но не по-малко противоречиво, направо пасти „Мария Антоанета” да яде (т.е. ще си остане гладен, защото приписваната на мразената от французите Мария Антоанета фраза за пастите е по-скоро легенда, родена от митологията на антимонархическия метеж и подклажданата от него пропаганда).

Представете си само атаката на фактите: Димитър, синът на Волен, който не му е баща, иска оставката на пастрока си от името по-скоро на майка с Капка (макар да отрича това), която го е направил доведен син на Волен, а нейната братовчедка и леля на Димитър, депутатката от Варна Цвета, дублира атаката в гръб, напускайки със скандал парламентарната група на пастрока на племенника си, на мъжа на братовчедката си.

Отгоре на всичко клюкарите разнасят мълвата (а някои национални телевизии вече я легитимираха с опити да намесят с интервю по темата и заподозряната 29-годишна депутатка, рушителка на семейното огнище), че главата на семейството Волен, е баджанак с доведения си син Димитър, който му е довел на практика младата депутатка.

Каквато и да е истинската причина за развода по сидериански, този сицилиански гамбит и семеен карамбол от зависимости е достоен за перото на Шекспир, любител на заплетените италиански интриги за скарани фамилии, като Монтеки и Капулети в „Ромео и Жулиета”.

Не можем да очакваме от тази галимация да произтекат нови „Брулени хълмове” по подобие на сестрите Бронте- баталните сцени в нашия случай са повечко и се губи някак романтиката за такова продължение. По липса на Шекспир и аристократични Капулети по нашите семпли откъм феодални традиции земи, можем да се надяваме обаче сюжетът да бъде забелязан отвъд Капъ Куле (от тамошните капъкулети).

Какъв „Листопад” само става от любовно-политическия многоъгълник! Подсказвам и хонорар не искам за идеята, но сценаристите на турските сериали като нищо могат да допишат драмите на Мемед и Ферхондето (извинявайте, ако бъркам нещо сериалите, но не ги гледам, само гълтам нещичко без да искам от натрапваните ми реклами на тези сериали).

При това героите могат да дефилират (за назидание на подрастващите в Турция и в нашия вилает под мотото „никога не правете като тях”) с оригиналните си имена, напълно документално. Ще си говорят на български (да му мислят турските преводачи за тяхната си публика този път как ще трябва да си кълчат езиците да превеждат „Димитъроглу” или нещо от този род).

Хем ще им направим контрапропаганда на българщинАта в сърцето на Анадола, хем ще спазим изискването за расова чистота в българския телевизионен ефир, хем Волен ще компенсира финансовите загуби от поверения му, но разпадащ се руски проект „Атака”.

Давам идея и за названието: „Последната капка”. В тази работа има хляб, а не някакви си пасти!

Тъй, че - бързайте аркадаши, защото хората на Уго Чавес не дремят и като нищо ще изпраскат изпреварващо някоя венецианска…пардон, венецуелска сапунка, откупвайки (сигурен съм, Волен няма да се дърпа да им ги подаде) с омразните (и на Чавес, и на Волен) петродолари права за произведение с възможно най-натуралистично название от името на главния герой, с обещаващото заглавие „Че Говоря”.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар