*
Борба с вредителите

МОНТАНСКИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ С УСПЕХ ВЪВ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ

|
МОНТАНСКИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ С УСПЕХ ВЪВ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ

Пет златни медала спечели от националния фестивал „Фолклорен извор” певческа група „Пъстренец Jr.” от Монтана. С високото отличие бяха удостоени солистите Мартин Лишковски и Сашко Бисеров, който вдигна на крака публиката с изпълнението на „Яничари ходят, мамо”. Двете камерни формации - на най-малките и най-големите певци от Младежкия дом, също позлатиха участието си. Те за пореден път прославиха торлашкия фолклор, заемащ над 80% от репертоара на групата. Най-ценният медал за принос в развитието на българския фолклор бе присъден и на диригента на групата Асен Асенов.

Около 5000 изпълнители от цялата страна участваха във второто издание на националния фестивал “Фолклорен извор”. Той се проведе от 2 до 5 август в свищовското село Царевец. В конкурсната програма се включиха над 300 състава и 140 индивидуални изпълнители от 19 области. Те се състезаваха в различни музикални категории и възрастови групи, а изпълненията им бяха оценявани от професионално жури с председател фолклористът Юлия Цанкова, водеща в БНР. В комисията участваха още народната певица Гуна Иванова, хореографът Димитър Манов и солистът на ”Мистерията на българските гласове” Даниел Спасов от БНТ.

В рамките на фестивала на сцената на летния театър в Царевец концертираха Даниел Спасов и Милен Иванов от “Мистерията на българските гласове”, Николина Чакардъкова Неврокопския танцов ансамбъп, гр. Гоце Делчев и народния певец Боби Шапков, Гуна Иванова, Духовият оркестър на Военно формирование в гр. Белене.

Фестивалът бе организиран за втора поредна година от народно читалище “Светлина – Царевец 1927”. Генерален спонсор на “Фолклорен извор” бе земеделската кооперация в селото. Спомоществуватели бяха и местни бизнесмени. Инициативата на кмета на с. Царевец Генчо Генчев бе подкрепена финансово и от община Свищов.

„За певческа група ”Пъстренец Jr.” беше истинско приключение участието в този фестивал. Възхитени сме от мащаба на събитието и размаха, с който действа кмета на Царевец. Организацията беше отлична. Съпътстващата програма с концертите на толкова обичани звезди на българския фолклор също беше впечатляваща. Кметът на Царевец г-н Генчев и колегите от читалището доказаха, че е възможно да се осъществи голямо събитие в малко село. Убеден съм, че цяла България говори за тях, защото многобройните участници разказват прекрасните впечатления по родните си места.” – каза ръководителят на певческа група „Пъстренец Jr.” Асен Асенов.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар