*
Борба с вредителите

МОНТАНА ПОСТАВИ НАЧАЛОТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ ЧЕСТВАНИЯ НА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА

|
МОНТАНА ПОСТАВИ НАЧАЛОТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ ЧЕСТВАНИЯ НА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА

Днес Монтана постави началото на националните чествания на 100-годишнината от Балканската война, които ще продължат до 5 октомври под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов.

На 5 октомври преди век е избухнала Балканската война, в която са мобилизирани и вземат участие повече от 600 хиляди българи, водени от националния идеал за освобождение на 1,5 милиона братя българи, останали до тоя момент все още под османско владение.

„Преди 100 години се разделихме с два комплекса: на роба и на осободения роб”, такава оценка на събитията от онова време дава най-видният изследовател на българските войни акад. Георги Марков.

С военния химн „Шуми Марица”, химна на РБ и едноминутно мълчание започна днешното тържествено честване в Младежкия дом, за да бъдат почетени падналите във войните и починалите ветерани.

Ученици от Гимназията по строителство и архитектура показаха мултимедиен проект, който припомня най-важните моменти от войната. Директорката на историческия музей Уляна Даракчийска разказа сведения за участието на Фердинадска и Ломска околия в Балканската война. Тя припомни как след обявената мобилизация хората дарявали продоволствие, дрехи, опинци и животни за фронтоваците, нищо че по онова време в нашия град с 3500 жители тогава върлувала и холера, която убивала по 8-10 души дневно. Частни файтони превозвали тежко ранени хора от гарата до болницата, а по решение на ОбС и кмета Тодор Грънчаров общината се грижила за семействата на загинали във войната.

Сред най-активните участници в събитията преди век са жителите на с. Превала, от където са мобилизирани 68 души, а 14 от тях са загинали в Балканската война. За съжаление днес паметникът, построен в тяхна чест, е опоскан от крадци на метали – няма ги кръстовете за храброст и оградата на момумента, която е била направена от пушките на пленените турски войници, каза кметът на с. Превала Иван Вълчаров.

Синове и внуци на участници във войните разказаха автентични спомени за войната. 90-годишният Иван Маринов днес беше знаменосец на честването. Той е син на участник в балканската война, самият той е ветеран от Втората световна война, носител на най-високото отличие Орден за храброст. Освен него, още 52-ма ветерани от област Монтана получиха поздравителни адреси от областния управител Ивайло Петров по повод навършването на 90 –годишна възраст. На тържеството докрая остана единственият надживял Балканската война – 101-годишният фронтовак Лозан Николов, чийто вековен юбилей беше почетен специално миналата година от Съюза на ветераните.

Сред изказванията на политици и общественици бих откроил думите на доц. Борислав Великов. „Ако тогава Балканската война е била продължение на българския национален идеал, то за нас, политиците и държавниците от съвременното поколение продължение на тоя национален идеал беше присъединяването на България към ЕС. Горд съм, че преди 7 години аз поставих подписа си под документите за решението за членство на България в ЕС от 1 януари 2007 година. И макар да ни се искаше сега да чувстваме това членство по осезаемо, все пак това беше важна, историческа за България и за мен дата”, отбеляза доц. Великов.

После за падналите във войните граждани на Монтана беше отслужен молебен и бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите във войните.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар