*
Борба с вредителите

МОМИЧЕ ОТ БЕЛОГРАДЧИК ТЪРСЯТ ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ, МОЖЕ И СЕКТА ДА Е ЗАМЕСЕНА...

|
МОМИЧЕ ОТ БЕЛОГРАДЧИК ТЪРСЯТ ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ, МОЖЕ И СЕКТА ДА Е ЗАМЕСЕНА...

Родители на изчезнало момиче от Белоградчик търсят помощ за откриването й. Жанета Амири е в неизвестност от месец и половина и е обявена за общодържавно издирване. От деня на изчезването си до сега тя не се е свързала с родителите или съучениците си. Роднините й подозират, че е напуснала дома си под влияние на секта, съобщава БНТ.
На 2 декември Жанета отишла да занесе учебник на свой съученик и оттогава не се е връщала, разказва баща й. Според негово проучване в деня на изчезването си момичето се е качило на автобус за София. Той смята, че дъщеря му е жертва на секта.
"Аз имам съмнения за сектите. Върху нея обработвали по Фейсбук. Обработвали са я две-три години най-малко", твърди Ахмад Амири.

Близките на Жанета споделиха, че тя не за първи път тя напуска дома си. През есента, по контакти във Фейсбук, полицаите я откриват в София. Със съдействието на социалната служба момичето е настанено временно при баба си.
"Тя, когато избяга първия път и се върна, психически беше много разстроена. Нищо не споделяше", разказва бабата Невена Василева.

"В момента се провеждат необходимите мерки чрез колеги от страната. Всеки получен сигнал или някаква следа се проверява", поясни началникът на Районно управление "Полиция"- Белоградчик Слави Славчев.

Бащата на момичето е от Афганистан, женен е за българка и имат още едно дете. Той работи като съдия-изпълнител в Белоградчишкия районен съд. * * * Социалните служби крият причините за бягство от дома на 17-годишната Жанета Амири, която липсва от 45 дни и е обявена за общодържавно издирване. Нямаме право да говорим какво ни е споделило момичето, тъй като нямаме нейното съгласие, каза в "Часът на Милен Цветков" шефката на отдел "Закрила на детето" в гр. Димово Мая Петкова.
В отдел "Закрила на детето" няма данни за намеса на секта, като причина за бягството, изтъкна Петкова. Тя допълни, че според нея става дума за семейни причини. Нямаме версии за намесата на секти, отхвърли твърденията на бащата и шефът на РПУ-то в Белоградчик гл. инспектор Слави Славчев.

Предприети са всички мерки за установяването на местонахождението на момичето, каза Славчев, но отказа да коментира повече подробности по издирването. Вероятно причините за изчезването са битови конфликти, но не може да се каже към момента на 100 % всичко, допълни Славчев, който припомни, че това не е първото изчезване на момичето.

Бащата на Жанета - Ахмед Дула Амири, който работи като съдебен изпълнител, е категоричен, че секти са замесени в бягството на Жанета. По думите му тя седяла до 1-2 часа през нощта във Фейсбук. Според бащата социалните от Димово нямат право на нито една дума. Няма семейна причина, заради която дъщеря ми да напусне. От нас не се е чул нито глас, нека кажат хората в блока. Водата не видяли, ботушите събуват, ядоса се афганистанецът Амири на коментара на социалните служби, че става дума за семейни разправии.

Не съм повишавал глас на детето си, няма религия, мелигия, в моя дом това не важи, твърди афганистанецът, който е женен за българка, с която имат още едно дете. Аз съм на работа, на обяд не се срещаме и само вечер й казвам да дойде да вечеря, казва бащата, като допълва, че няма много време да общува с детето си.

Жанета е тихо и скромно дете, най-умното в училище, каза преподавателка по литература. Нейни есета са много над нивото на едно 17-годишно дете. Чете много и се интересува от странична литература. Едно толкова умно дете съм далеч от мисълта, че може да се увлече от секти или наркотици. Тя е много умна, за да знае, че пътят към нейното щастие е в това, което може и че ще го постигне с ума си, категорична е учителката.

Познавам бащата само като нашия съдебен изпълнител, не знам какво е положението й в семейството, не съм говорила на тази тема с нея, но само тя може да каже какви са причините, за да иска да се откаже от семейството си, казва преподавателката и допълва, че вероятно има нещо в семейството, което е подтикнало Жанета към това действие.

Момичето е обявено за общодържавно издирване.Според разказа на бащата Жанета тръгнала 2 декември да носи учебник на съученик и оттогава не се е върнала.

Негово проучване показало, че момичето се е качило в деня на изчезването на автобус за София. "Аз имам съмнения за сектите. Върху нея обработвали по Фейсбук. Обработвали са я две-три години най-малко", твърди Ахмад Амири.

Близките на момичето казаха, че не за първи път тя напуска дома си. По контакти във Фейсбук полицаите я откриват през есента в София. Със съдействието на социалната служба момичето е настанено временно при баба си.

"Тя, когато избяга първия път и се върна, психически беше много разстроена. Нищо не споделяше", споделя бабата Невена Василева./БЛИЦ


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар