*
Борба с вредителите

"МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ" Е ЗА ПРЕДСРОЧНО ОТЗОВАВАНЕ НА ДЕПУТАТИ, ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И КМЕТОВЕ

|
"МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ" Е ЗА ПРЕДСРОЧНО ОТЗОВАВАНЕ НА ДЕПУТАТИ, ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И КМЕТОВЕ

Едновременно с предстоящите парламентарни избори да се състои и национален референдум за въвеждане на нормативен механизъм за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове. С това искане гражданското непартийно движение "Модерна България" ще организира национална подписка през март в съответствие със Закона за пряко участие на гражданите в управлението, съобщават от движението.


Решението е взето в неделя на форум в София с участието на повече от 70 граждански структури и инициативни комитети от цялата страна, членуващи в "Модерна България".


Отзоваването е силно оръжие на гражданите срещу самозабравили се политици според общинския съветник от Пазарджик Илия Джамбазов.


По думите на Борислав Цеков, един от идеолозите на движението и бивш депутат от НДСВ, това ще е първият граждански референдум за смяна на системата, защото ще е изцяло по инициатива на хората, а не на партийните централи, и по въпрос, който партиите нямат интерес да поставят. Той е посочил добри примери на демократични регламенти за отзоваване в САЩ, Канада, Швейцария.


Юристът Здравка Кръстева е обявила, че целта е да се съберат повече от петстотин хиляди подписа, за да не могат партиите да заобиколят волята на гражданите.


"Модерна България" ще покани в инициативния комитет за националната подписка и представители на други обществени, съсловни и браншови организации, на академичните и деловите среди, дейци на науката и културата.


На форума е обявено присъединяването на осем граждански организации от София, Сливен, Ловеч, Бургас, Златица. Сформирани са и работни органи на движението.


В Стратегическия комитет, който ще определя обществено-политическите инициативи и позиции, влизат представители на местната власт, политологът Емил Георгиев, арабистът проф. Владимир Чуков, председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков, правозащитникът Петър Кичашки, икономистът Ралица Агайн и други.


Сред членовете на организационния комитет, който ще ръководи националните акции на движението, са Михаил Шишков от Независимия съюз на потребителите и Виолета Златева, председател на Сдружението на надомните работници.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар