*

МЛЯКОТО СЪБИРА ВСИЧКИ БИЛКИ

|
МЛЯКОТО СЪБИРА ВСИЧКИ БИЛКИ

Ученици от Враца тръгнаха на едно необикновено пътуване във времето, което по пътя на млякото ги заведе векове назад в нашата история. Стартова площадка на това любопитно пътешествие бе село Челопек, съхранило до наши дни традиционни народни обичаи и битови практики.

Шестокласникът Момчил и седмокласничката Михаела бяха доста изненадани, че прясното мляко не извира от щанда в супермаркета, а се дои в двора на баба Иванка. Нейната крава наскоро се е отелила и млякото е превъзходно на вкус и много полезно. В ролята на екскурзоводи при това пътуване във времето бяха шефката на мемориалния комплекс „Ботев път” Росица Кузманова и етнографката от музея ст.н.с. д-р Йорданка Манкова.

Народът казва, че за всяка болка има и билка, а всички билки при пашата на животните се събират в млякото на овце, кози, крави. Така то става вкусно и лековито за млади и стари. От него по стара рецепта се бие бучка масло и се готвят апетитни гозби за трапезата. Младите хора опитаха от тях и усетиха магията на чистата природа и естествените продукти, които са съхранили българщината през вековете.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар