*
Борба с вредителите

МЛАДЕН ИЛИЕВ ОТ ЛОМ Е ПОБЕДИТЕЛ В КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА

|
МЛАДЕН ИЛИЕВ ОТ ЛОМ Е ПОБЕДИТЕЛ В КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА

Йордан Кърпачев от Велинград и Младен Илиев от Лом са победителите в националния конкурс за детска рисунка „Как искам Европейският съюз да промени моя град“. Те, заедно с останалите 50 регионални победители в конкурса, получиха награди и грамоти от министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, който е и патрон на инициативата и министъра на културата Вежди Рашидов, който е председател на журито.
При откриването на събитието министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев благодари на всички деца за тяхното участие и мечти по темата за бъдещето на града, в който живеят. Той обеща, че с техните цветни идеи ще бъдат запознати представители на Европейската комисия, министрите и областните управители, тъй като снимки на техните рисунки ще бъдат изпратени до всички тях.
Министърът на културата Вежди Рашидов приветства всички участници в конкурса и предложи в продължение на инициативата рисунките на всички регионални призьори да бъдат изложени в специална музейна експозиция. В допълнение, министър Рашидов предложи още в рамките на официалните празници на България да се направи специална изложба на рисунките в Брюксел.
В надпреварата се включиха общо 8130 деца от цялата страна на възраст между 6 и 12 години, които нарисуваха своите мечти за развитието на своя град в рамките на конкурса. В тържествената церемония по награждаването се включиха всички отличени от регионалните кръгове на конкурса финалисти и техните родители, учители, близки.
Двамата финалисти са определени от национално жури, в чийто състав влизат още ректорът на Националната художествена академия проф. Светослав Кокалов, директорът на Националния дворец на децата Таня Досева, журналистът от Българска национална телевизия Весела Петрова и служителят на Представителството на Европейската комисия в София Ралица Иванова.
Конкурсът стартира на регионално ниво на 17 септември 2012 г. В рамките на един месец картините на участниците бяха събирани във всички 27 Областни информационни центрове в цялата страна. Участниците бяха класирани от комисии от изявени личности в съответните райони. В периода 30 октомври - 1 ноември 2012 г. във всеки областен център бяха обявени победителите в двете възрастови групи. Класираните на първо място получиха МР3 плеър, а всички останали участници - поощрителни награди. Картините на победителите в регионалните кръгове бяха изпратени в София за националния кръг. Победителите получиха PSP конзола. Организатор на инициативата е мрежата от Централния информационен и координационен офис и 27-те областни информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз.

Конкурсът за детска рисунка се провежда в рамките на проект № 0103-ЦИО-3.1 „Популяризиране на добри практики по оперативните програми, съфинансирани от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС и подготовката на програмен период 2014-2020“ по Оперативна програма „Техническа помощ“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар